wtorek, 3 czerwca 2014

szparagi odczarowane

jest jeszcze ostatni moment na szparagi, widziałam dziś w zieleniaku, więc nie kłamię! zielone i białe badyle, którymi wszyscy wokół zdawali się zachwycać w tym krótkim sezonie urzekły i mnie. i to razy pięć. bo tyle dań przygotowałam w jedno popołudnie w akademii kulinarnej. z łososiem na maśle - przepyszne. z tagliatelle i sosem z dodatkiem pasty truflowej.. w sałatce z pieczonym burakiem i rukola.. zapieczone w cieniutkiej szynce, umoczone w żółtku jajka. gdyby kubki smakowe potrafiły podskakiwać ze szczęścia to w tych kilku szparagowych momentach tak pewnie by było.

jest prosto.

szparagi zapiekane w szynce
i maczane w jajku

pęczek szparagów
szynka
jajko
pęczek szparagów pozbawia się zdrewniałych końcówek i gotuje się w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. owija się je w cieniutka szynkę i układa na blaszce. zapiekanie to kwestia kilku minut, szczególnie, że szparagi wcześniej zmiękły. ugotowanie jajka tak by było idealnie płynne w środku i ładnie oddzieliło się od białka bez rozlania to już większa trudność, ale są tacy, którym udaje się za pierwszym razem (: układamy na talerzu, maczamy, zjadamy.

/za odczarowanie dziękuję Kamilowi z Fumenti

14 komentarzy:

  1. i ja nie byłam ich miłośniczką dopóki nie popełniłam kilku dań w akademii... a potem miałam szparagowy tydzień już w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, prosto i szybko. Lubię szparagi.:)
    Pozdrowienia cieplutkie posyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagi w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i pięknie zarazem :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Po szparagach to kubki robią skoki o tyczce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sezon szparagowy, polecam penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. głowek sie nie urywa!!! tylko kawałek nózki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszna uwaga! chodziło mi oczywiście o końcówki:-)

      Usuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń