jest jeszcze ostatni moment na szparagi, widziałam dziś w zieleniaku, więc nie kłamię! zielone i białe badyle, którymi wszyscy wokół zdawali się zachwycać w tym krótkim sezonie urzekły i mnie. i to razy pięć. bo tyle dań przygotowałam w jedno popołudnie w akademii kulinarnej. z łososiem na maśle - przepyszne. z tagliatelle i sosem z dodatkiem pasty truflowej.. w sałatce z pieczonym burakiem i rukola.. zapieczone w cieniutkiej szynce, umoczone w żółtku jajka. gdyby kubki smakowe potrafiły podskakiwać ze szczęścia to w tych kilku szparagowych momentach tak pewnie by było.
jest prosto.
szparagi zapiekane w szynce
i maczane w jajku
pęczek szparagów
szynka
jajko
pęczek szparagów pozbawia się zdrewniałych końcówek i gotuje się w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. owija się je w cieniutka szynkę i układa na blaszce. zapiekanie to kwestia kilku minut, szczególnie, że szparagi wcześniej zmiękły. ugotowanie jajka tak by było idealnie płynne w środku i ładnie oddzieliło się od białka bez rozlania to już większa trudność, ale są tacy, którym udaje się za pierwszym razem (: układamy na talerzu, maczamy, zjadamy.
/za odczarowanie dziękuję Kamilowi z Fumenti
/za odczarowanie dziękuję Kamilowi z Fumenti
i ja nie byłam ich miłośniczką dopóki nie popełniłam kilku dań w akademii... a potem miałam szparagowy tydzień już w domu :)
OdpowiedzUsuńPysznie, prosto i szybko. Lubię szparagi.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieplutkie posyłam :)
Uwielbiam szparagi w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię szparagi:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i pięknie zarazem :)))
OdpowiedzUsuńAle fajny zestaw :)
OdpowiedzUsuńPo szparagach to kubki robią skoki o tyczce :)
OdpowiedzUsuń:-)))
UsuńMniami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezon szparagowy, polecam penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym (,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńże pycha to nie wątpię:))
Usuńgłowek sie nie urywa!!! tylko kawałek nózki
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga! chodziło mi oczywiście o końcówki:-)
UsuńByloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
OdpowiedzUsuńPtitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl