niedziela, 24 lutego 2013

2 łyżki mąki i kajmak, te najsłodsze

są chwile entuzjastycznych uścisków, gdy chciałoby się bardzo głośno krzyknąć z radości. bardzo by się chciało. są wydłużające się chwile tęsknienia i czekania. niecierpliwe i smutne nie tylko w jednej trzeciej, ale w 3/4. uśmiechasz się i złościsz. na mnie. czasem jest gorzko, a później znów ciepło z odrobiną lodów na najsłodszych babeczkach świata.
fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem
dulce de leche lava cakes

2,5 łyżki mąki i odrobina do wysypania foremek
1 łyżka masła
2 żółtka i 1 całe jajko
1 i 2/3 szkl. kajmaku
opcjonalnie: lody waniliowe, sól morska
+ foremki do zapiekania

piekarnik rozgrzać do 210 stopni. foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. mikserem ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę (trwa to ok. 2-3 minuty), do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła. dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy, stopniowo dosypywać mąkę. przelać masę do foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego piekarnika. piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - około 10 minut. wyjąć z piekarnika i od razu ostrożnie przekładać z foremek na talerze. nożem zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. podawać od razu z gałką lodów waniliowych. ci, którzy lubią smak solonego karmelu i kajmaku, mogą dodać do gotowej masy sól morską, przed przelaniem jej do foremek. jeśli babeczki piekły się za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny, ale smak i wilgotna faktura pozostaną.
 
pewna Anna Maria bardzo kusiła, by upiec kajmakowe babeczki. mnie złapała na wędkę swoich ciepłych słów. upiekłam, spróbowałam, nie żałuję. receptura pochodzi z lutowej Weekendowej Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest Kucharnia. kajmakowe = słodkie. bardzo słodkie i zalecane do zjadania w nie za dużych porcjach :-)

86 komentarzy:

  1. Lubię kajmak, więc chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, moje kochany kajmak, rewelacja:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, królestwo bym oddała teraz:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie! bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Muszą być cudownie słodkie, niesamowicie smaczne, w sam raz na zimowe poranki z kawą i wieczory z herbatą.
    Jako fanka babeczek na pewno wypróbuję!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, proszę, zaproś mnie do siebie na taką babeczkę ! :) ...

    OdpowiedzUsuń
  7. babeczki z płynnym wnętrzem....mmmm! brzmi pysznie! ile babeczek wychodzi z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle co na obrazku: https://lh4.googleusercontent.com/-My0TO0ymfMU/USnrXTsIrBI/AAAAAAAAMLg/LQzuiUvxjbM/s447/DSC07441l.JPG
      czyli w sumie 7 ;-)

      Usuń
  8. jako fanka masy krówkowej, jestem zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Da się tak zrobić by takie chwile były codziennie ? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale słodko :) Cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiejko, jak bardzo bym porwała taki fondant i kubek ciepłych słów.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu, kusicie strasznie. Jeśli Ty i Anna Maria zachwalacie to trzeba pomyśleć o zrobieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiejo, oszalałam to jest cudowne! I taki prosty przepis, super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Choć Anna Maria swoją osobą już mnie bardzo skusiła na nie, to tak naprawdę Ty mnie na nie namówiłaś.... zrobię je jutro rano, przed pracą, by zdążyć i załapać się na lutową weekendową cukiernię;)

    p.s. i nie musisz tęsknić tak mocno, dziś jest bliżej niż wczoraj;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem czy się skusiłaś czy może jednak nie((;
      Ewuś, ja wiem, że dziś jest bliżej jutra niż wczoraj. ale tęsknienia nie da sie wyłączyć.

      Usuń
  15. mmm marzą mi się dzisiaj takie babeczki, bo mam dużo tęsknoty w sobie. Chyba muszę coś upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. No popatrz, u mnie też kajmak i też babeczki :)
    Zdecydowanie brakuje mi tutaj zdjęcia z wypływającym wnętrzem!

    OdpowiedzUsuń
  17. kiedyś zjadłam całą puszkę masy kajmakowej.. :D cd. nastąpił :x blee :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I znowu uśmiech:) nie tylko z powodu babeczek...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. kajmakowe chwile szczęścia.na 3 kęsy.nie więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  20. mnie też Anna-Maria kusiła... i chyba w tym tygodniu ulegnę :) wspaniałe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  21. i Ty.. to tak z lodami jeszcze? :D mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  22. I u Ciebie też :). Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  23. O tak! Sama przyjemność. Choć pewnie nie można zjeść ich zbyt dużo i trzeba popijać gorzką herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pyszności, jak się temu oprzeć ?

    OdpowiedzUsuń
  25. o łał :-) muszę zapisać, bo to coś dla małża na jego zbliżające się urodziny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak jest fanem kajmaku, to będzie zachwycony!

      Usuń
  26. Też czasem tęsknię, czasem często. Bywa,że nawet nie wiem za czym. Ale wygrzebuję sobie kolorowe perełki w postaci miłych gestów, żeby się pocieszyć.
    Ty juŻ tam dobrze wiesz, jak zapakować uśmiech w coś dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzisiaj tęsknię. wczoraj, przedwczoraj.. długo.

      Usuń
    2. Ja też... długo za długo.
      ale >
      Skoro tęsknisz to do czegoś, co było lub będzie dobre i co dawało lub dawać będzie radość, to oznacza, że coś fajnego się kiedyś wydarzyło lub wydarzy :).
      I choć tęsknić jest ciężko, to wielkie szczęście móc przeżyć coś tak fajnego, co na zawsze pozostaje w serduszku, chociażby w oddali.
      Smile

      Usuń
    3. Ty to potrafisz.. garścią słów najmilszych. najlepsza!

      Usuń
    4. Ja?!
      Chyba Ty!
      Marsz do uśmiechania się!

      Usuń
    5. Jak tak piszesz, to wprost nie mam wyjścia. Muszę się uśmiechnąć!

      Usuń
  27. kajmak, mmmm<3 musza być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  28. Do zasłodzenia na jeden raz. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. mmmm! Nie trzeba mnie długo namawiać :-)
    I jakie ładne paznokcie!

    OdpowiedzUsuń
  30. piękne zdjecia, aż zapragnęłam upiec jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  31. mnie też bardzo ale to bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wow, wyglądają przepięknie i tak smakowicie. Chyba przepis okropnie skopiuję i.. spróbuję takie cuda sama wyczarować. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kopiuj kopiuj, jutro jeszcze jest ostatni dzień aby załapać się do pieczenia z weekendową cukiernią, ale później też można dla przyjemności słodkości:)))

      Usuń
  33. piękne! kajmakowa miłość :)
    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo się cieszę , że wzięłaś udział! babeczki super :) Zapraszam Ciebie częściej do udziału w akcji...może na zawsze już będziesz z nami co?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu. Kiedyś jeszcze z pewnością dołącze..może:))

      Usuń