poniedziałek, 20 kwietnia 2009

ciasteczka bardzo bakaliowe

to najbardziej bakaliowe ciasteczka jakie kiedykolwiek piekłam. pysznie chrupiące, z intensywnym miodowym smakiem, z bogactwem kolorów w środku.. żurawiny, pestki dyni, fistaszki, rodzynki, migdały, płatki owsiane.

ciasteczka owsiane z bakaliami

1 1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. stopionego masła
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. rodzynków
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1/3 szkl. posiekanych migdałów
1/2 szkl. orzechów fistaszkowych
1/2 szkl. pestek słonecznika i dyni
1 jajko
3 łyżki miodu

w misce połączyć wszystkie składniki, aż zrobi się gładka masa. z ciasta zrobić kuleczki, rozpłaszczyć je na basze (nie musi być natłuszczona). piec je w temperaturze 170 C. przez ok. 15 minut. po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka są miękkie i delikatne, więc trzeba poczekać chwilkę aż ostygną. /cytuję za Anią z moimi zmianami

14 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka, naprawdę sporo w nich dodatków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście niezwykle bogate

    OdpowiedzUsuń
  3. No ba! Bo takie ciasteczka nie mogą nie być pyszne. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, ze Ci smakowały, Asiejko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pałam nieustającą miłością do wszelkich owsianych ciasteczek, więc i na widok Twoich zabiło mi mocniej serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajć ciasteczka.A ja nie moge nic gryźć:((

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie znowu pychoty z płatkami owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne :). Z mnóstwem bakalii, powiadasz :)? Im więcej, tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  10. żadko robie takie ciasteczka ale te mają tyle bakali że chyba na jakis weekend je upiekę

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam bakaliowe ciasteczka, wrzuciłam na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń