piątek, 30 stycznia 2009

konfitura marchwiowo cytrynowa

pyszna i aromatyczna mieszanka intensywnie pomarańczowej marchewki i pachnącej latem cytryny. doskonała do kanapek, ciastek, rogalików. czy po prostu wyjadana łyżeczką ze słoiczka.

konfitura marchwiowo cytrynowa

1 kg cytryny
1 kg marchewki
2 kg cukru

wystarczy tylko sparzyc cytryny, obrac marchewki, zmielic w maszynce (razem z cytrynową skórką, usunąc jedynie pestki). gotowac z dodatkiem cukru około 40 minut, napełniac słoiki gorącym. i cieszyc się latem w środku zimy.

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysl: marchewka plus cytryna i wwychodzi piekna konfitura! Na pewno zrobie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Kupiłam kiedyś podobną, ale ta chyba stanie u mnie w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie ten dżem prześladuje od jakiego czasu-ciągle woła zrób mnie
    Bardzo to jest słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  4. słodkie bardzo nie jest, raczej takie aromatyczne od cytryny. ale myślę, że ilośc cukru można dodac według swoich upodobań, mniej lub więcej.. (:

    OdpowiedzUsuń
  5. A to tutaj się schowała ta konfitura! :))) Ależ się jej naszukałam! Wygląda przepięknie i na pewno smakuje wybornie. Do spróbowania- koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno zrobię, już sobie zapisałam!

    OdpowiedzUsuń