czwartek, 24 lipca 2014

kwiaty cukinii i tarta z kozim serem

cukinia z pola. okrągła, kanciasta, żółta, zielona, każda pyszna. i jeszcze kilka kwiatów nazrywanych o poranku. wszystko zapieczone na kruchym cieście. wytrawne tarty (i tarty w ogóle) nigdy nie wcześniej nie pojawiały się tak często w moim piekarniku, ale odkąd odkryłam jakie to proste, smaczne i efektowne - ekspansja tart trwa!
przepis na tartę z cukinią i kozim serem do czytania i próbowania jest tu: Hello Zdrowie.

29 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka ekspansja ;)) tak pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę że smakowało by mi :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, takie tarty są świetne, jemy je prawie przez cały rok (w zimie np. z mrożonej cukinii z naszego ogrodu). A tego lata zamierzam wreszcie spróbować faszerowanych kwiatów. Czekam tylko, aż najemy się cukinią i trzeba będzie ograniczyć plony.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekspansja tart to dobre sformułowanie. Czekam aż znajdę czas i zrobię tartę wiśniową. <3
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam cukinię, choć w tarcie u mnie jeszcze nie gościła :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do cukinii mam słabość okrutną. Ostatnio "strzeliłyśmy" z córką w ramach eksperymentu kulinarnego muffinki z cukinią, kozim serekiem i "pankejki" - tez z cukinią, ale z dodatkiem ricotty i sera bursztyn. Dobrze wyszły:-)))
    Pozdrawiam serdecznie
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. nic dodać nic ująć, genialna tarta! paluchy lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna na lato! Zrobie chyba na jutrzejsze spotkanie! Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi kwiaty cukinii kojarzą się z domem pradziadków :) Smażone w cieście naleśnikowym i jedzone na werandzie - poezja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie zielona i z pewnością pięknie pyszna tarta. :)
    Kwiatów cukinii jeszcze nigdy nie jadłam. Oj, muszę to kiedyś nadrobić koniecznie.
    Pozdrawiam Asiejko!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne pierwsze zdjęcie. Po prostu małe idealności cukiniowe na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawy przepis, musze koniecznie wyprobowac

    OdpowiedzUsuń