wtorek, 10 grudnia 2013

imbirowe pierniki, alboz z lukrem i orzechami

co roku przychodzi taka pora, że bez pierników ani rusz. korzenne zapachy wdzierają się niezapowiedziane, choć przecież doskonale wiadomo, że grudzień to cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, cały zestaw zimowych przypraw. i wtedy pierniki trzeba upiec. schować do dużego słoja na świąteczny czas, a te, które się nie zmieszczą zjeść maczając w ciepłej herbacie z imbirem i kwaśną cytryną, może być nawet bez miodu.. grudniowe zachcianki są zdecydowanie piernikowe.
pierniki z imbirowym lukrem

650 g mąki (+ trochę do podsypywania przy wałkowaniu)
200 g masła
170 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
skórka starta z jednej cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
około 4 cm kawałek świeżego startego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru

na lukier: cukier puder, sok z cytryny, kawałek świeżego imbiru

masło z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać jajka, miód, starty imbir i skórkę z cytryny. w osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i mielonym imbirem. dodać do masy maślanej i wymieszać, aż składniki się połączą. schłodzić ciasto w lodówce około godziny, później podzielić na 4 części i rozwałkować na grubość 3 mm. wyciąć foremką kształty i ułożyć na blasze z papierem. piec 13-15 minut w 180st., aż się lekko zrumienią, ostudzić. następnie przygotować lukier ucierając łyżką cukier puder z sokiem cytrynowym i startym imbirem, polać nim ciastka, ewentualnie posypać orzechami. /receptura A. Kręglickiej

42 komentarze:

  1. Piernikowy przesyt powoli się zaczyna. Jakiego bloga nie otworzę pierniki lub coś piernikowe. Dobrze jednak, że się pojawiają. Dokopuję się do rdzenia inspiracji i w czwartek piekę własne - jak zwykle pepperkakor.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pepperkakor.. nazwa taka ładna, pierniczki takie pyszne.

      Usuń
  2. Porywam wersję z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... już sobie wyobrażam jakie te pierniczki są aromatyczne... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogą być ciekawe :] Zapach musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez imbiru, cynamonu i goździków, to tak jak bez śniegu, choinki albo "Last Chrsitmas" - nie ma świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tym lukrem, jutro wypróbuję, pierniczki dziś piekłyśmy ale na dekorowanie sił zabrakło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden dzień, jedno popołudnie.. to zwykle za mało na jedno i drugie:)

      Usuń
  7. uwielbiam grudzień właśnie za takie mini słodkości :) ...

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też porywam te z orzeszkami:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierniki piernikami, ale ten imbirowy lukier mnie intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  10. racja bez pierników ani rusz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Imbirowy lukier? Zawsze wymyślisz coś pełnego aromatów. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja za pierniczki zabieram sie jutro i to będzie przepis który wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne pierniczki. Delikatne zdjęcia, cudowne Asiejko.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja chyba w jesieni zostałam, bo mnie ciągle ciągnie tylko do jabłek i orzechów. Tak to już w życiu jest, co panna to inna zachcianka;) dobrej nocy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie teraz zimą też ciągnie do jabłek straszliwie!

      Usuń
  15. Oj u mnie sezon pierniczkowy jeszcze się nie zaczął, jakoś jestem spóźnialska... martwię się, że już nie zdążę zrobić żadnych poza tymi błyskawicznymi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis na pierniki mam własny, ale imbirowy lukier kradnę:). No i orzechów postaram się wszystkich nie wysrebrzyć. Pozdrawiam przed-przed-świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierniki muszą być :) pomysł na imbirowy lukier świetny, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pachnie świetami !!! oj pachnie ..

    OdpowiedzUsuń
  19. imbir, cynamon, już pachnie i robi się ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten imbirowy lukier musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowicie :)
    smakowitych i radosnych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  22. A jakże, jeśli grudzień to pierniczkowy!! U mnie też:-)
    Pozdrawiam !
    Sabik malachitowa-laka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Asiejko, życzę Ci wspaniałych, radosnych i pełnych uśmiechów Świąt. Niech nowy rok niesie tylko dobre nowiny a świat zaskakuje Cię małymi cudami. Wesołych i pięknych!

    OdpowiedzUsuń
  24. jak to sie stalo ze odzyskala Pani bloga? ;) (mojego nie skasowano bo nie mialam nigdy) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. I'm really impressed with your writing skills as well as with
    the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Either way keep up the excellent quality writing, it's rare to
    see a great blog like this one nowadays.

    My web page; gain more instagram followers

    OdpowiedzUsuń
  26. We're a bunch of partіcipants opening-up a brand new support scheme within our community.

    Your site offered us valuable info to succeed with. You have aсcomplished a fantastic job and
    assistеd our community out greatly. We would all like tο thank your efforts and knowledge on this particular
    material.

    Feel free to visit my web site: best E liquid

    OdpowiedzUsuń
  27. Solid work! I have observed many of the points which I
    by no means could have considered had I not reviewed your blog.

    Thanks a zillion and I anticipate the next piece of content.


    My web blog e cig liquid

    OdpowiedzUsuń
  28. Imbir, cynamon, już pachnie i robi się ciepło!

    OdpowiedzUsuń