co roku przychodzi taka pora, że bez pierników ani rusz. korzenne zapachy wdzierają się niezapowiedziane, choć przecież doskonale wiadomo, że grudzień to cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, cały zestaw zimowych przypraw. i wtedy pierniki trzeba upiec. schować do dużego słoja na świąteczny czas, a te, które się nie zmieszczą zjeść maczając w ciepłej herbacie z imbirem i kwaśną cytryną, może być nawet bez miodu.. grudniowe zachcianki są zdecydowanie piernikowe.
pierniki z imbirowym lukrem
650 g mąki (+ trochę do podsypywania przy wałkowaniu)
200 g masła
170 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
skórka starta z jednej cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
około 4 cm kawałek świeżego startego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru
na lukier: cukier puder, sok z cytryny, kawałek świeżego imbiru
masło z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać jajka, miód, starty imbir i skórkę z cytryny. w osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i mielonym imbirem. dodać do masy maślanej i wymieszać, aż składniki się połączą. schłodzić ciasto w lodówce około godziny, później podzielić na 4 części i rozwałkować na grubość 3 mm. wyciąć foremką kształty i ułożyć na blasze z papierem. piec 13-15 minut w 180st., aż się lekko zrumienią, ostudzić. następnie przygotować lukier ucierając łyżką cukier puder z sokiem cytrynowym i startym imbirem, polać nim ciastka, ewentualnie posypać orzechami. /receptura A. Kręglickiej
Piernikowy przesyt powoli się zaczyna. Jakiego bloga nie otworzę pierniki lub coś piernikowe. Dobrze jednak, że się pojawiają. Dokopuję się do rdzenia inspiracji i w czwartek piekę własne - jak zwykle pepperkakor.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
pepperkakor.. nazwa taka ładna, pierniczki takie pyszne.
UsuńPorywam wersję z orzechami :)
OdpowiedzUsuńMmm... już sobie wyobrażam jakie te pierniczki są aromatyczne... :))
OdpowiedzUsuńoj są!
UsuńMogą być ciekawe :] Zapach musi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńBez imbiru, cynamonu i goździków, to tak jak bez śniegu, choinki albo "Last Chrsitmas" - nie ma świąt ;)
OdpowiedzUsuńotóż to!
Usuńciekawy pomysł:d
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym lukrem, jutro wypróbuję, pierniczki dziś piekłyśmy ale na dekorowanie sił zabrakło :)
OdpowiedzUsuńjeden dzień, jedno popołudnie.. to zwykle za mało na jedno i drugie:)
Usuńuwielbiam grudzień właśnie za takie mini słodkości :) ...
OdpowiedzUsuńja też porywam te z orzeszkami:D
OdpowiedzUsuńPierniki piernikami, ale ten imbirowy lukier mnie intryguje!
OdpowiedzUsuńracja bez pierników ani rusz!
OdpowiedzUsuńImbirowy lukier? Zawsze wymyślisz coś pełnego aromatów. Uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńtaki banał:)
UsuńJa za pierniczki zabieram sie jutro i to będzie przepis który wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPiękne pierniczki. Delikatne zdjęcia, cudowne Asiejko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Majanko!!:-))
UsuńJa chyba w jesieni zostałam, bo mnie ciągle ciągnie tylko do jabłek i orzechów. Tak to już w życiu jest, co panna to inna zachcianka;) dobrej nocy.
OdpowiedzUsuńmnie teraz zimą też ciągnie do jabłek straszliwie!
UsuńOj u mnie sezon pierniczkowy jeszcze się nie zaczął, jakoś jestem spóźnialska... martwię się, że już nie zdążę zrobić żadnych poza tymi błyskawicznymi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pierniki mam własny, ale imbirowy lukier kradnę:). No i orzechów postaram się wszystkich nie wysrebrzyć. Pozdrawiam przed-przed-świątecznie.
OdpowiedzUsuńimbirowy lukier jest naprawdę fajny!
UsuńPierniki muszą być :) pomysł na imbirowy lukier świetny, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuńpachnie świetami !!! oj pachnie ..
OdpowiedzUsuńimbir, cynamon, już pachnie i robi się ciepło :)
OdpowiedzUsuńUrocze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTen imbirowy lukier musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńsmakowitych i radosnych Świat!
Prześliczne pierniczki!
OdpowiedzUsuńA jakże, jeśli grudzień to pierniczkowy!! U mnie też:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Sabik malachitowa-laka.blogspot.com
Asiejko, życzę Ci wspaniałych, radosnych i pełnych uśmiechów Świąt. Niech nowy rok niesie tylko dobre nowiny a świat zaskakuje Cię małymi cudami. Wesołych i pięknych!
OdpowiedzUsuńdziękuję katarzynko!
Usuńjak to sie stalo ze odzyskala Pani bloga? ;) (mojego nie skasowano bo nie mialam nigdy) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI'm really impressed with your writing skills as well as with
OdpowiedzUsuńthe layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
Either way keep up the excellent quality writing, it's rare to
see a great blog like this one nowadays.
My web page; gain more instagram followers
We're a bunch of partіcipants opening-up a brand new support scheme within our community.
OdpowiedzUsuńYour site offered us valuable info to succeed with. You have aсcomplished a fantastic job and
assistеd our community out greatly. We would all like tο thank your efforts and knowledge on this particular
material.
Feel free to visit my web site: best E liquid
Solid work! I have observed many of the points which I
OdpowiedzUsuńby no means could have considered had I not reviewed your blog.
Thanks a zillion and I anticipate the next piece of content.
My web blog e cig liquid
Imbir, cynamon, już pachnie i robi się ciepło!
OdpowiedzUsuńLubię imbir;)
OdpowiedzUsuń