poniedziałek, 20 września 2010

jabłko i Smako-Łyk, czyli konkurs!

gotowanie, smaków dobieranie, mieszanie, miksowanie, krojenie, szczypty, gramy i mililitry.. czarowanie w miskach, garnkach, na patelniach, w piekarnikach, w parowarach też.

dziś opowiem Wam o JABŁKU.. zielonym, soczystym, pachnącym, najpyszniejszym. ono schowało się w butelce Smako-Łyka i ma dla Was niespodziankę. jeśli tylko połączycie składniki tak aby pasowały do jego smaku.

słowem: ja mam jabłko a Wy szansę na nagrody. wystarczy jedynie, że przyślecie mi na adres dobranocki@gmail.com lub wpiszecie w komentarzu (koniecznie zostawcie kontakt do siebie) propozycje potraw, które pasują do mojego jabłkowego Smako-Łyka, wraz z uzasadnieniem dlaczego właśnie one. liczę na Waszą pomysłowość, na kolory, zapachy, niecodzienne połączenia, których jabłkowy łyk będzie idealnym uzupełnieniem. ważne byście byli autorami wysłanych receptur. macie czas od dziś do 1 października, a już 4ego piątka szczęśliwców, którzy zaskoczą, zainspirują i sprawią, że z przyjemnością przygotuję ich potrawy - wygra parowary z pojemnikiem na przyprawy firmy Philips HD 9120. czekam niecierpliwie na Wasze pyszne pomysły!
a tu szczegółowy regulamin: klik klik

27 komentarzy:

  1. obstawiam za prostą sałatką z jabłka, rodzynek, granatu i soku z cytryny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na patelnię wlewamy dużą szklankę smakołyku jabłkowego, rozpuszczamy w niej 3 łyżki miodu. Zaczynamy redukować płyty. Kiedy sos wyraźnie zgęstnieje, zaczynamy w nim dusić ćwiartki gruszek. Kiedy zmiękną przekładamy je na talerz, a do sosu dodajemy 4 łyżki oliwy, dużą łyżkę musztardy dijon i dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do miseczki. Na talerzu układamy rukolę, na niej gruszki, gruszki obficie posypujemy twardym, kozim serem. Całość obficie polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja od konkursów z daleka - nie mam szczęścia. bo nie próbuję xd ale nie, konkursy to nie moja bajka.
    przyciągnęło mnie to zdjęcia jabłka. jest szałowe ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze:) fajny konkurs-zastanowię się:) dzięki za odwiedziny u mnie!
    uśmiechy;)
    J.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to postaram się coś wymyślić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to postaram się coś wymyślić.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Życzę wszystkim powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też już wysłałam na dobranocki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o! widzialam juz truskawkową wersję, ale taka tez mi się podoba. I bardzo chętnie wyślę Ci asiejko potrawe. Tylko żebym nie zapomniała!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój syn, miłośnik wód smakowych Zywca namówił mnie abym wysłała maila z propozycja potrawy,
    Syn stwierdził, z ogromnym entuzjazmem, ze pasują DO WSZYSTKIEGO.
    Ja lubię dodawac wode smakową- jabłkową do naleśników, jeśli robie je na słodko.i do gofrów.
    A potrawa pasująca najbardziej do wody jabłkowej:to tarta brokułowa.
    Na kruchym spodzie podpieczonym układamy podgotowane różyczki brokułów zalewamy sosem (szklana smietany 30 procentowej i kruszony błękitny lazur - około 20 dag.
    Sól pieprz do smaku.
    Odrobina parmezanu zapiekamy 15 min .
    Popijamy woda smakową.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieknie jabłko sfotografowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. po długiej przerwię wchodzę i odwiedzam mojego ulubionego bloga i ... ogarnia mnie ten błogi stan :) tu jest tak cudownie i klimatycznie ... nawet to zdjęcie jabłka jest tak genialne i magiczne :)

    nic tylko siedzieć tu cichutko i wcinać coś z Twoich przepisów :)) a co za tym idzie - rozpieszczać wszystkie zmysły ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Próbowałam też i cytrynowej i truskawkowej:) Wszystkie smaczne:) Ale jabłkową to bym chętnie "zapiła"... pieczoną golonkę z pieczonymi ziemniakami i masą surówki (najlepiej typu Coleslaw):)Brzmi troche "barowo", ale takie mam skojarzenie na pyszne połączenie:) Aromatyczne pieczone mięsko plus ziemniaki i warzywa świetnie się skomponują z napojem o słodkim posmaku - zwłaszcza jabłkowym. Bo Smako-łyk to dla mnie taki "nowoczesny następca" kompotu:) dlatego jak najbardziej widzę go z tradycyjnym obiadkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcie jabłuszka i to nadgryzionego jest świetne !

    Pozdrawiam i popijam wodę smakową :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super konkurs, może i ja wezmę w nim udział jak znajdę czas:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Woda jabłkowa - mniam!
    Ale niestety konkurs nie dla mnie, zmiana miejsca zamieszkania mnie odcina od wszelakich :)

    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja raczej nie przystąpię do konkursu, bo nie mam kulinarnej wyobraźni (jestem zdecydowanie rzemieślnikiem). Ale życzę powodzenia dla tej akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nadgryzione jabłko jest genialne ! A nad przepisem, to musiałabym pomyślec :)* Jak nie...zapomnę , to coś wyślę ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Woda jabłkowa najlepiej smakuje mi z sałatką Woldorf, która składa się z : jabłka, orzechów, selera, rodzynek, majonezu, soku z cytryny . Oba smaki jabłka cudownie się uzupełniają i można się nimi cieszyć podwójnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawe z tym konkursem, ale podobno wody smakowe nie są zbyt zdrowe ;d , ale za to pyszne. ; )

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie piękne to pierwsze zdjęcie :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Asiejko wodą jabłkową popiłabym bułeczki drożdżowe napakowane kawałkami jabłek otulonych w cynamonową kołderkę. Wierzch bułek obsypałabym złocistą kruszonką a do samego ciasta wrzuciłabym dużą szczyptę przyprawy korzennej, która się z jabłkiem wspaniale układa na języku...

    EDIT Bułeczki właśnie siedzą w piecu, brakuje mi smako-łyka :]

    OdpowiedzUsuń
  22. oo , jaki ciekawy blog, kurde zrobiłas mi teraz smaka na pyszne śniadanko , : )) Myślę , że zadowolę się naleśnikami z jabłkiem / dodaję do obserwowanych
    xoxo , KLaudia

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj cieżka decyzja.
    Jednak nie daje mi spokoju połączenie jabłko + czekolada.
    Np. takie cudowne ciężkie, czekoladowe brownies i do tego szklaneczka Smakołyka Jabłkowego. Jabłkowe napoje są delikatne i orzeźwiające, czekoladowe ciasto ciężkie i gliniaste krzyczące popij mnie czymś i zjedz jeszcze kawałek. A jeszcze do brownies można dorzucić orzechy. Orzechy i jabłka się lubią. Czekolada i orzechy się lubią. Czyli musi być to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cynamonki, czyli coś dla cisteczkowego potwora...

    Składniki:
    2 białka
    200g mielonych migdałów, bądż orzechów
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cynamonu

    Do miski wrzucamy suche składniki (cukier, cynamon, migdaly) dodajemy bialka (nieubite) i całość dokładnie mieszamy. Gdy mamy jednolitą masę zaczynamy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które ukladamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasępnie nasze kulki delikatnie rozpłaszczamy palcami badź łyżką, by powstały okrągłe ciasteczka ;) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 11 min.

    Jabłko i cynamon... chyba nie musze tłumaczyć dlaczego jest to połączenie wielbione od lat... ;)

    pozdrawiam
    veronikaa@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja polecam podać wodę jabłkową do Polędwiczek wieprzowych duszonych w jabłkach.
    Czyli 2 średnie polędwiczki wieprzowe pokrojone w plasterki przyprószone delikatnie solą i pieprzem obsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę 1 średnią cebulę oraz obrane, wyczyszczone z gniazd nasiennych 4 jabłka, pokrojone w ćwiartki. Zalać wodą (dla zwiększenia delikatnego smaku użyć wody Żywiec Zdrój Jabłkowy) i dusić pod przykryciem aż jabłka lekko się rozgotują. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    Podawać z kaszą i szklanką dobrze schłodzonej wody Żywiec Zdrój Jabłkowy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  26. uu zapomniałam o adresie e-mail :(
    mogę podać tutaj? najsmaczniejsze@gmail.com

    Komentarz dotyczy Polędwiczek duszonych z jabłkami, z wodą Żywiec Zdrój Jabłkowy.

    OdpowiedzUsuń