gotowanie, smaków dobieranie, mieszanie, miksowanie, krojenie, szczypty, gramy i mililitry.. czarowanie w miskach, garnkach, na patelniach, w piekarnikach, w parowarach też.
dziś opowiem Wam o JABŁKU.. zielonym, soczystym, pachnącym, najpyszniejszym. ono schowało się w butelce Smako-Łyka i ma dla Was niespodziankę. jeśli tylko połączycie składniki tak aby pasowały do jego smaku.
słowem: ja mam jabłko a Wy szansę na nagrody. wystarczy jedynie, że przyślecie mi na adres dobranocki@gmail.com lub wpiszecie w komentarzu (koniecznie zostawcie kontakt do siebie) propozycje potraw, które pasują do mojego jabłkowego Smako-Łyka, wraz z uzasadnieniem dlaczego właśnie one. liczę na Waszą pomysłowość, na kolory, zapachy, niecodzienne połączenia, których jabłkowy łyk będzie idealnym uzupełnieniem. ważne byście byli autorami wysłanych receptur. macie czas od dziś do 1 października, a już 4ego piątka szczęśliwców, którzy zaskoczą, zainspirują i sprawią, że z przyjemnością przygotuję ich potrawy - wygra parowary z pojemnikiem na przyprawy firmy Philips HD 9120. czekam niecierpliwie na Wasze pyszne pomysły!
a tu szczegółowy regulamin: klik klik
słowem: ja mam jabłko a Wy szansę na nagrody. wystarczy jedynie, że przyślecie mi na adres dobranocki@gmail.com lub wpiszecie w komentarzu (koniecznie zostawcie kontakt do siebie) propozycje potraw, które pasują do mojego jabłkowego Smako-Łyka, wraz z uzasadnieniem dlaczego właśnie one. liczę na Waszą pomysłowość, na kolory, zapachy, niecodzienne połączenia, których jabłkowy łyk będzie idealnym uzupełnieniem. ważne byście byli autorami wysłanych receptur. macie czas od dziś do 1 października, a już 4ego piątka szczęśliwców, którzy zaskoczą, zainspirują i sprawią, że z przyjemnością przygotuję ich potrawy - wygra parowary z pojemnikiem na przyprawy firmy Philips HD 9120. czekam niecierpliwie na Wasze pyszne pomysły!
a tu szczegółowy regulamin: klik klik
obstawiam za prostą sałatką z jabłka, rodzynek, granatu i soku z cytryny:)
OdpowiedzUsuńNa patelnię wlewamy dużą szklankę smakołyku jabłkowego, rozpuszczamy w niej 3 łyżki miodu. Zaczynamy redukować płyty. Kiedy sos wyraźnie zgęstnieje, zaczynamy w nim dusić ćwiartki gruszek. Kiedy zmiękną przekładamy je na talerz, a do sosu dodajemy 4 łyżki oliwy, dużą łyżkę musztardy dijon i dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do miseczki. Na talerzu układamy rukolę, na niej gruszki, gruszki obficie posypujemy twardym, kozim serem. Całość obficie polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
OdpowiedzUsuńposzło na email :)
OdpowiedzUsuńja od konkursów z daleka - nie mam szczęścia. bo nie próbuję xd ale nie, konkursy to nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńprzyciągnęło mnie to zdjęcia jabłka. jest szałowe ;]
o kurcze:) fajny konkurs-zastanowię się:) dzięki za odwiedziny u mnie!
OdpowiedzUsuńuśmiechy;)
J.
No to postaram się coś wymyślić:)
OdpowiedzUsuńNo to postaram się coś wymyślić.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Życzę wszystkim powodzenia:)
OdpowiedzUsuńJa też już wysłałam na dobranocki :)
OdpowiedzUsuńo! widzialam juz truskawkową wersję, ale taka tez mi się podoba. I bardzo chętnie wyślę Ci asiejko potrawe. Tylko żebym nie zapomniała!
OdpowiedzUsuńMój syn, miłośnik wód smakowych Zywca namówił mnie abym wysłała maila z propozycja potrawy,
OdpowiedzUsuńSyn stwierdził, z ogromnym entuzjazmem, ze pasują DO WSZYSTKIEGO.
Ja lubię dodawac wode smakową- jabłkową do naleśników, jeśli robie je na słodko.i do gofrów.
A potrawa pasująca najbardziej do wody jabłkowej:to tarta brokułowa.
Na kruchym spodzie podpieczonym układamy podgotowane różyczki brokułów zalewamy sosem (szklana smietany 30 procentowej i kruszony błękitny lazur - około 20 dag.
Sól pieprz do smaku.
Odrobina parmezanu zapiekamy 15 min .
Popijamy woda smakową.
Smacznego
Pieknie jabłko sfotografowałaś!
OdpowiedzUsuńpo długiej przerwię wchodzę i odwiedzam mojego ulubionego bloga i ... ogarnia mnie ten błogi stan :) tu jest tak cudownie i klimatycznie ... nawet to zdjęcie jabłka jest tak genialne i magiczne :)
OdpowiedzUsuńnic tylko siedzieć tu cichutko i wcinać coś z Twoich przepisów :)) a co za tym idzie - rozpieszczać wszystkie zmysły ;)
Próbowałam też i cytrynowej i truskawkowej:) Wszystkie smaczne:) Ale jabłkową to bym chętnie "zapiła"... pieczoną golonkę z pieczonymi ziemniakami i masą surówki (najlepiej typu Coleslaw):)Brzmi troche "barowo", ale takie mam skojarzenie na pyszne połączenie:) Aromatyczne pieczone mięsko plus ziemniaki i warzywa świetnie się skomponują z napojem o słodkim posmaku - zwłaszcza jabłkowym. Bo Smako-łyk to dla mnie taki "nowoczesny następca" kompotu:) dlatego jak najbardziej widzę go z tradycyjnym obiadkiem:)
OdpowiedzUsuńZdjęcie jabłuszka i to nadgryzionego jest świetne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i popijam wodę smakową :)
super konkurs, może i ja wezmę w nim udział jak znajdę czas:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWoda jabłkowa - mniam!
OdpowiedzUsuńAle niestety konkurs nie dla mnie, zmiana miejsca zamieszkania mnie odcina od wszelakich :)
www.kuchcikowo.wordpress.com
Ja raczej nie przystąpię do konkursu, bo nie mam kulinarnej wyobraźni (jestem zdecydowanie rzemieślnikiem). Ale życzę powodzenia dla tej akcji :-)
OdpowiedzUsuńNadgryzione jabłko jest genialne ! A nad przepisem, to musiałabym pomyślec :)* Jak nie...zapomnę , to coś wyślę ;D
OdpowiedzUsuńWoda jabłkowa najlepiej smakuje mi z sałatką Woldorf, która składa się z : jabłka, orzechów, selera, rodzynek, majonezu, soku z cytryny . Oba smaki jabłka cudownie się uzupełniają i można się nimi cieszyć podwójnie:)
OdpowiedzUsuńciekawe z tym konkursem, ale podobno wody smakowe nie są zbyt zdrowe ;d , ale za to pyszne. ; )
OdpowiedzUsuńJakie piękne to pierwsze zdjęcie :))
OdpowiedzUsuńAsiejko wodą jabłkową popiłabym bułeczki drożdżowe napakowane kawałkami jabłek otulonych w cynamonową kołderkę. Wierzch bułek obsypałabym złocistą kruszonką a do samego ciasta wrzuciłabym dużą szczyptę przyprawy korzennej, która się z jabłkiem wspaniale układa na języku...
OdpowiedzUsuńEDIT Bułeczki właśnie siedzą w piecu, brakuje mi smako-łyka :]
oo , jaki ciekawy blog, kurde zrobiłas mi teraz smaka na pyszne śniadanko , : )) Myślę , że zadowolę się naleśnikami z jabłkiem / dodaję do obserwowanych
OdpowiedzUsuńxoxo , KLaudia
Oj cieżka decyzja.
OdpowiedzUsuńJednak nie daje mi spokoju połączenie jabłko + czekolada.
Np. takie cudowne ciężkie, czekoladowe brownies i do tego szklaneczka Smakołyka Jabłkowego. Jabłkowe napoje są delikatne i orzeźwiające, czekoladowe ciasto ciężkie i gliniaste krzyczące popij mnie czymś i zjedz jeszcze kawałek. A jeszcze do brownies można dorzucić orzechy. Orzechy i jabłka się lubią. Czekolada i orzechy się lubią. Czyli musi być to idealne połączenie :)
Cynamonki, czyli coś dla cisteczkowego potwora...
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 białka
200g mielonych migdałów, bądż orzechów
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Do miski wrzucamy suche składniki (cukier, cynamon, migdaly) dodajemy bialka (nieubite) i całość dokładnie mieszamy. Gdy mamy jednolitą masę zaczynamy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które ukladamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasępnie nasze kulki delikatnie rozpłaszczamy palcami badź łyżką, by powstały okrągłe ciasteczka ;) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 11 min.
Jabłko i cynamon... chyba nie musze tłumaczyć dlaczego jest to połączenie wielbione od lat... ;)
pozdrawiam
veronikaa@tlen.pl
A ja polecam podać wodę jabłkową do Polędwiczek wieprzowych duszonych w jabłkach.
OdpowiedzUsuńCzyli 2 średnie polędwiczki wieprzowe pokrojone w plasterki przyprószone delikatnie solą i pieprzem obsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę 1 średnią cebulę oraz obrane, wyczyszczone z gniazd nasiennych 4 jabłka, pokrojone w ćwiartki. Zalać wodą (dla zwiększenia delikatnego smaku użyć wody Żywiec Zdrój Jabłkowy) i dusić pod przykryciem aż jabłka lekko się rozgotują. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z kaszą i szklanką dobrze schłodzonej wody Żywiec Zdrój Jabłkowy. Polecam.
uu zapomniałam o adresie e-mail :(
OdpowiedzUsuńmogę podać tutaj? najsmaczniejsze@gmail.com
Komentarz dotyczy Polędwiczek duszonych z jabłkami, z wodą Żywiec Zdrój Jabłkowy.