środa, 7 lipca 2010

konkurs! awokado i truskawki.

był konkurs, były pyszności, słodkości i nie tylko.. mus z mango, migdałowy chłodnik, drink, żelki, gorąca czekolada.. koktajl ananasowo jabłkowy, malinowa chmurka. zupa groszkowa, z batatów, krem z papryki, ze szpinaku, z selera, pietruszkowe pesto. wszystko pyszne. wygrał uroczy zielono czerwony mus.. z awokado i truskawkami.

czerwono zielony mus z awokado i truskawkami
/pomysł i wykonanie Pauli

2 szt awokado
25ml kremówki
2 łyżki cukru
150g truskawek
sok z 1/2 cytryny
100ml kremówki
1 łyżka cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii


Awokado zblenduj z dodatkiem 25ml kremówki i cukru. Przełóż zielony mus do wybranej wysokiej szklanki. Truskawki zblenduj z sokiem z cytryny i gotowym czerwonym musem pokryj zieloną warstwę. Teraz pora na śmietankę. Pozostałą kremówkę zblenderuj z cukrem oraz kilkoma kroplami waniliowego ekstraktu, a następnie udekoruj nią wierzch Twojego musu z truskawek i awokado.

w nagrodę blender Philips HR 1363.. jaki jest? biało szary. z wygodną do trzymania rączką i długim kablem (jak się lubi przemieszczać po kuchni jak ja, to cenna zaleta). w komplecie prócz podstawowej końcówki także pojemnik z podziałką (bardzo przydatny!) i dodatkowy z ostrzami do siekania (orzechy czy mrożone owoce w mig zostają zamienione w drobne kawałeczki). do użycia dwie moce - zwykła i turbo. idealnie zmiksował wiórki kokosowe do ciasteczek, zmrożone maliny do deseru, a i kremowa zupa z groszku powstała z jego pomocą. odrobinę głośno działa, ale przymykam na to oko, bo jestem bardzo z niego zadowolona.

53 komentarze:

  1. A to ja wrzucę mój "Deser przemytniczy". W pucharku układać: na spodzie krótko zmiksowane truskawki, potem warstwa jogurtu zmiksowanewgo z owsianką, dalej zmiksowane kiwi, jogurt z owsianką, zmiksowane brzoskwinie i na szczycie listek mięty. Celem jest przemycenie owsianki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa ze Szreka: Groszek mrożony gotuję w osolonej i posłodzonej lekko wodzie. Gdy jest miękki, ale jędrny wylewam wodę i dodaję go do bulionu. Razem z bulionem miksuję blenderem. Dodaję jeszcze śmietankę z rozbełtanym żółtkiem i gotowe. Zimą podaję z maźgiem sosu sojowego i śmietanki w ramach dekoracji + grzanki, latem z prażonymi pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. To i ja rzucę przepisem a może akurat mi się poszczęści:)

    Krem z batatów z kokosową nutką i limonką
    1 duży batat
    1,5 cebuli
    2 plasterki świeżego imbiru
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki mleka kokosowego instant
    sól do smaku
    pieprz kajeński do smaku
    1 łyżka soku z limonki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 plasterki limonki

    Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, tak by tylko zmiękła. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą krostę bataty, imbir. Mieszamy.

    Wlewamy wody tyle by przykryła bataty z cebulą, dodajemy mleko w proszku kokosowe i dokładnie mieszamy.

    Gotujemy do miękkości batatów.
    Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z limonki.

    Nalewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce jogurtu robiąc wzorki i układamy po plasterku limonki przekrojonym na pół.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w takim razie proponuję czerwono-zielony mus:

    250g truskawek
    sok z 1/2 cytryny
    1 awokado
    200ml kremówki
    4 łyżki cukru
    kilka kropel ekstraktu z wanilii

    Truskawki zblenderuj z dodatkiem soku z cytryny. Następnie zblenderuj osobno awokado z 50ml kremówki i cukrem. Do pucharka lub szklanki przelej najpierw mus truskawkowy, następnie mus z awokado, a na końcu zblenderuj pozostałą kremówkę z dodatkiem ekstraktu z wanilii i pokryj nią wierzch czerwono-zielonego musu. Podawaj schłodzony lub od razu po przygotowaniu :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam chyba taki sam sprzęt, dostałam go na urodizny rok temu;) jeden z najlepszych prezzentów ever!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej hej :) a ja zapodam prosty deserowy napój z mego bloga zresztą.

    Truskawkowy z pistacjami

    20 wyszypułkowanych truskawek
    200 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    5 orzeszków pistacjowych

    Truskawki z cukrem i jogurtem oraz cynamonem miksujemy blenderem.
    Orzeszki obieramy ze skorupki i tłuczemy w moździerzu na niezbyt małe kawałeczki.
    Napój przelewamy do kubeczków lub szklaneczek. Przed podaniem posypujemy orzeszkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. To może ja podam mój przepis na piankę jogurtową z truskawkami :
    Szklankę truskawek przesypać cukrem i poczekać, aż puszczą sok. Potem zmiksować.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić mieszając. Gdy jest chłodna i zaczyna tężeć, dodać zmiksowane truskawki i duży jogurt naturalny, lekko ubić. Zastudzić w lodówce. Jeden z pyszniejszych deserów na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja proponuję zimny babski drink na upalne dni:
    1 szklanka Malibu
    1/2 szklanki soku z limonki
    1 szklanka soku z pomarańczy
    1/2 banana
    1/2 szklanki kruszonego lodu
    2 łyżki cukru trzcinowego

    Miksować blenderem, spożywać zaraz po przygotowaniu w zmrożonych w zamrażarce wysokich szklankach. .

    OdpowiedzUsuń
  9. A niech będzie na dokładkę mus z mango:
    Krojąc dwa dobrze schłodzone dojrzałe owoce na pół, wyjmujemy pestki.Kroimy na plastry, zostawiając kilka do dekoracji. Pozostałe miksujemy na puree.Dodajemy sok z 1 cytryny, w którym to wcześniej moczyliśmy garśc jasnych rodzynek.Wsypujemy cukier, słodzik bądz miód do smaku (wystarczy 50 g)Ubijamy na sztywno 3 białka dodając 10 g cukru i łączymy z musem. Dodajemy rodzynki, mieszamy i obdzielamy 4 łakomczuchów, ozdabiając pozostawionymi plasterkami mango.
    Do czasu podania przechowujemy w lodówce.Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jest to żaden oryginalny przepis, ale za to zdrowy i idealny na początek dnia (ważna jest też szybkość przygotowania). Mleko + owoc + blender, czyli wzór uniwersalny na pyszny koktajl. Polecam truskawki, jagody, maliny ... oraz czarne porzeczki. Przez to, że składniki miksuje blender, napój jest dość gęsty i nawet lekko puszysty. Osobiście cukier uważam za zbędny, gdyż koktajl jest pyszny sam w sobie. Jednocześnie dostarcza wapnia z mleko i witamin z owoców. Można oczywiści dodać jakieś płatki czy też wcześniej pokruszone (również w blenderze) orzechy i wartościowy odżywczo posiłek gotowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiejko, jak ma byc zdrowy przepis to ja dołożę swój. Na takie upalne dni jak teraz zmiksowany obiad, który możemy zabrać ze sobą np. na plażę w dobrze zakręcanym kubku

    300 ml soku pomidorowego
    pół puszki tuńczyka lub serek tofu - 40g
    łyżka siemienia lnianego
    rozgnieciony mały ząbek czosnku(opcjonalnie, ale warto:)jesli i nasz Towrzysz będzie pił taką miksturę;)
    łyżka morszczynu(do nabycia w aptece, lub w dobrym sklepie zielarskim)

    Na deser można zabrać(w drugim kubku):

    300ml soku pomarańczowego
    4 suszone morele
    łyżka zarodków pszennych lub 2 łyżki otrębów pszennych

    Wszystko powyższe tak, jak Twoje rozdrabniam i miksuję:) Wypijam ze smakiem:)
    Kształt galaretki cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Och, taki blender to jedno z moich marzeń... Może zdążę pożyczyć taki od cioci i stworzyć jakiś blenderowy przepis:)
    Eh, cudnie by było mieć takiego pomocnika na własność:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybki sorbet
    jeden banan
    kilka garści zamrożonych owoców (borówki amerykańskie/maliny/truskawki)
    ewentualnie cukier

    Kroimy banana, wrzucamy wszystko do tej części która na reklamie w poście jest po lewej i nie jest trzepaczką :) i blendujemy aż zrobi się gładkie. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. No to ja wrzucam przepis na wczoraj wymyślone i przetestowane ciasto "Wulkan":
    1.Pieczemy biszkopt (6 jajek, szklanka mąki tortowej i szklanka curku pudru):
    -rozdzielamy białka i żółtka
    -żółtka ucieramy z połową szklanki curku pudru do jasnożółtego koloru
    -białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy pozostały cukier i chwilkę miksujemy ( w ten sposób piana nam nie opadnie, a biszkopt będzie puszysty)
    -pianę z białek przekładamy do ukręconych żółtek, następnie przesiewamy do tego mąkę i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
    -jedną tortownicę i jedną prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich masę biszkoptową (w miarę cienka warstwa)
    -pieczemy ok.15-20 min w temp 180 st.C (do suchego patyczka)
    2. Lekko ostudzony biszkopt prostokątny kroimy w trójkąty (8sztuk)
    3. Miskę (nada kształt ciasta) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy w niej biszkoptowe trójkąty (wierzchołkiem do środka miski, podstawą do brzegów miski). Między trójkątami mogą być małe przerwy.
    4.Przygotowujemy masę:
    - serek mascarpone 120 gram miksujemy z ok.40g cukru pudru
    - dwie śmietanki 30% 120ml ubijamy na bitą śmietanę
    - pudełeczko malin blenderujemy i mieszamy z wcześniej przygotowana ostudzoną, ale nie sztywną galaretką malinową lub inną(przygotować wg opakowania, ale z połową wody)
    -serek, śmietankę i maliny łączymy i wylewamy na biszkopt w misce. Przykrywamy biszkoptem upieczonym w tortownicy. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do zastygniecia(najlepiej na noc).
    5. Zastygnięte ciasto wykładamy na talerz przewracając miskę "do góry nogami". Stroimy wg uznania np.posypując cukrem pudrem lub polewając polewą.
    Krem nie jest tak słodki jak w cukierni, również biszkopt nie ma proszku do pieczenia ani konserwantów. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżeli można, to dorzucę jeszcze sorbet pomarańczowo-bazyliowy. Zmiksować obraną pomarańczę, dodać szklankę soku z pomarańczy i garść posiekanej bazylii. Zmiksować ponownie, przelać do maszynki do lodów lub mrozić i miksować co godzinę, aż do uzyskania gładkiego sorbetu.

    OdpowiedzUsuń
  16. ZUPA KREM Z GRILLOWANEJ PAPRYKI :)
    Składniki:

    * 4 czerwone papryki
    * 2 łyżki masła
    * 1 drobno pokrojona cebula
    * 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
    * 1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
    * 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    * pół szklanki śmietany 18%
    * sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka – do smaku


    Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.

    W głebokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego cebulę i rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki rozmarynu – wyrzucamy ją. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki paprykę i gotujemy 15 minut.

    Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajny konkurs i nagroda :)
    dołączę w takim razie swoją propozycje na hummnus, pyszną wegetariańską pastę

    Składniki:
    -cieciorka (1 lub 2 szklanki)
    -sezam lub tahini
    -czosnek (ząbek, dwa, wg gustu)
    -sok z cytryny
    -olej
    -trochę wody
    -przyprawy, (sól, pieprz i kminek, można dać posiekaną natkę pietruszki)

    Cieciorkę namoczyć na noc (można dać z puszki, wtedy nie trzeba moczyć), zamienić wodę i gotować ok. godziny, aż cieciorka będzie w środku miękka. Wodę posolić.
    Miękką cieciorkę odcedzić i od razu zmiksować blenderem.
    Dolać oleju i trochę wody, dodać przyprawy, czosnek, zmiksować.
    Następnie dodać zmielony w młynku lub blenderem sezam (ok. pól szklanki).
    Dodać sezam do cieciorki i zmiksować.
    Dodać sok z cytryny (ok. ćwiartka cytryny ).
    Konsystencja powinna być taka by hummnus nadawał się do smarowania
    W celu zmiany konsystencji po prostu dolewamy wody.
    Kiedy już otrzymamy pożądaną przez nas konsystencję, sprawdzamy czy smak nam odpowiada, jeśli nie, to dodajemy soli/pieprzu/kminku/czosnku/cytryny/sezamu, co tylko chcemy.

    Podawać z chlebem, np. razowym, waflami ryżowymi.

    OdpowiedzUsuń
  18. "swój własny pomysł i recepturę na zdrową potrawę, którą przygotować można z użyciem blendera"

    jestem właśnie na diecie proteinowej, w której podstawa są białka. Więc zaproponuję:
    pyszną zupę pieczarkową.
    Bierzemy 200g pieczarek, 1duzy jogurt light, kostka rosołowa, mała cebulka, zioła prowansalskie, czosnek.
    Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki i ugotować na kostce.
    Następnie do blendera wrzucamy pieczarki i miksujemy z czosnkiem, cebulką. Następnie łączymy z jogurtem, można dodać wywaru z pieczarek i zioła. Zagotować. Udekorować połówką jajka. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  19. A moze zupka ?
    Krem z zielonego groszku z serami :

    Bardzo smaczna zupka krem . Szybko się ja robi .


    Czas : 30 minut .

    Składniki :

    1 puszka zielonego groszku
    ½ szklanki słodkiej śmietanki
    1 łyżka miękkiej Fety lub białego sera kremowego
    1 łyżka masła
    ½ litra rosołu drobiowego
    2 łyżki usiekanego zielonego koperku
    groszek ptysiowy
    sól
    pieprz zielony mielony
    1,5 łyżki mąki
    1 żółtko
    4 łyżki utartego sera Chedara


    Odłożyć 2 łyżki groszku . Resztę gotować w rosole przez 10 minut .Dodać śmietankę i Fetę .Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito . Doprawić do smaku solą i pieprzem .Zagęścić rozrobiona w zimnej wodzie mąką .Zagotować . Rozrobić w odrobinie zupy żółtko i dodać do zupy – zamieszać .Wrzucić cały groszek. Podawać posypaną pokrojonym koperkiem z groszkiem ptysiowym . Na wierzch posypać utartym serem Chedar .

    OdpowiedzUsuń
  20. A sos słodki do deserów ?
    Sos brzoskwiniowy do kluch na parze :
    Wnuki uwielbiają wszelkie dania na słodko .Często robię np kluchy drożdżowe z takimi sosami.
    Czas : 15 minut
    Składniki :
    2 łyżki masła
    6 połówek brzoskwiń z syropu
    1 łyżka kisielu brzoskwiniowego
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
    1/2 szklanki syropu od brzoskwiń
    2 łyżki cukru
    W rondelku rozpuścić masło. Pokroić drobno 3 połówki brzoskwiń i włożyć na masło .Chwilę smażyć , a potem rozetrzeć blenderem .Dolać śmietankę , cukier. W syropie rozrobić kisiel i wlać do garnka. Ogrzewać mieszając aż zgęstnieje.
    Podawać podgrzane na parze kluchy drożdżowe , polane sosem i posypane pozostałymi brzoskwiniami ( w paseczki, plasterki lub kosteczkę ).

    OdpowiedzUsuń
  21. Blender używam przede wszystkim do robienia koktajli, sosów, deserów i oczywiście zup.
    Proponuję więc zupę krem ze szpinaku:
    W rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy jedną grubo pokrojoną cebulkę i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy 3 szklankami bulionu z kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodajemy szpinak pokrojony i odstawiamy na kwadrans do ostygnięcia. Zupę miksujemy. Dodajemy kubeczek śmietany i chwilkę mieszamy na wolnym ogniu.

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja nie podałam do siebie kontaktu bo nie mam bloga :/ Ale może być taki adres...Mój przepis na ciasto "Wulkan" był wyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. żelki
    pyszne zdrowe wyjatkowe:)
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżki galaretki
    zalać pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody i zostawić do napęcznienia (na jakiś 5 minut)

    W międzyczasie przygotować owoce.np garść zblenderowanych malin-mogą byc mrożone
    Wrzucamy owoce oraz napęczniałą żelatynę do garnuszka, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Pilnujemy by nie dopuścić do wrzenia
    Masę rozlewamy do pojemniczków na lód -najlepiej tych silikonowych, wstawiamy do lodówki i czekamy az zastygną. Gotowe

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie doczytałam czy wolno więcej przepisów, ale dodaję dwie zupy.

    Chłodnik migdałowy na słodko

    100 g białego chleba np. tostowego bez skórki
    300 g migdałów zblanszowanych
    500 ml wody
    100 ml białego wina
    kubeczek jogurtu
    3 łyżki soku z pomarańczy
    łyżeczka skórki z cytryny i pomarańczy
    owoce sezonowe do dekoracji

    Migdały namoczyć w wodzie na noc. Dołożyć chleb na chwilę, żeby wchłonął wodę. Wyciągnąć chleb, odsączyć migdały i zmiksować wszystko (bez wody) w blenderze na gładką masę. Dolać wino, skórkę i sok z cytrusów. Podawać z jogurtem i świeżymi owocami.


    Chłodnik migdałowy wytrawny

    100 g białego chleba np. tostowego bez skórki
    300 g migdałów zblanszowanych
    3 ząbki czosnku
    500 ml wody
    100 ml białego wina
    100 ml oliwy
    3 łyżeczki soku z cytryny

    Migdały namoczyć w wodzie na noc. Dołożyć chleb na chwilę, żeby wchłonął wodę. Wyciągnąć chleb, odsączyć migdały i zmiksować wszystko (bez wody) w blenderze na gładką masę. Dolać wino, oliwę, czosnek i sok z cytryny. Posolić, popieprzyć do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zdrowe i prosty dip imprezowy
    Składniki
    1. Dowolny duży gęsty jogurt (taki większy kubek)
    2. Kawałek sera pleśniowego np. blue (może być wielkości pudełka do zapałek, im więcej go damy,tym gęstszy intensywniejszy smakowo-serowo będzie dip)
    3. Opcjonalnie przyprawy i zioła, które lubimy (np. sól, tymianek..)

    Składniki wrzucamy/wlewamy do garnuszka i mielimy blenderem na gładką masę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Świetnie pasuje do krakersów.

    OdpowiedzUsuń
  26. asieja nie za pozno na kolejny przepis?

    Czekolada na gorąco z musem malinowym

    1 tabliczka białej czekolady Wedla
    1/2 tabliczki czekolady deserowej Wedla
    4 -5 łyżek mleka 3,2%
    + miseczka malin

    1. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka, dolać mleka i rozpuścić na wolnym ogniu, stale mieszajac. Jesli jest zbyt gęsta - dolać łyżke mleka. Nie zagotowywać. Zdjac z ognia.

    2. Maliny zmiksować blenderem - przetrzeć przez sito aby pozbyć sie pestek.

    3. Do filiżanki wlać czekolade (tylko 3/4 objetości) Powoli dolać - celujac w srodek filiżanki - malinowy mus. Mozna udekorować listkiem mięty, wiórkami białej czekolady albo wcale. Pycha. Najbardziej szkoda jak się już mus skończy i zostaje do wypicia sama czekolada, skadinad rownie dobra.

    A!
    czekolada jest raczej malo slodka, co w polaczeniu z kwaskowatymi malinami wcale nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń

  27. CHŁODNIK Z ZIELONEGO GROSZKU I MIĘTY


    Składniki:

    - szklanka ugotowanego świeżego groszku
    - szklanka jogurtu naturalnego
    - gałązka świeżej mięty
    - sól, pieprz

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i rozdrobnić blenderem. Rozlać do szklaneczek. Udekorować liskami mięty. Podawać schłodzone.

    OdpowiedzUsuń
  28. TĘCZOWY DESER

    Składniki:

    - brzoskwinie
    - banan
    - maliny lub truskawki
    - kiwi
    - likier pomarańczowy do smaku

    Wykonanie:

    Owoce zmiksować oddzielnie blenderem. Układać warstwami w wysokiej szklance w kolejności: brzoskwinie, banan, maliny, kiwi. Polać po wierzchu kilkoma kroplami likieru. Udekorować listkami mięty i owocami malin.

    OdpowiedzUsuń
  29. to może jeszcze my zaproponujemy coś prostego i adaptowanego do polskich warunków. idealny dodatek do makaronów, mięs i ... nie da się go zrobic bez blendera.
    Pesto pietruszkowe:
    Czas przygotowania: ok. 10 minut

    Składniki:
    1 1/2 szklanki liści świeżej pietruszki (z jednego pęczka)
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    3 łyżki sera gouda startego na drobne wiórki
    6-8 łyżek oliwy z oliwek
    sól
    pieprz

    Pęczek natki pietruszki myjemy, obrywamy same listki z drobnymi gałązkami (zostawiamy te grubsze). Orzechy włoskie przebieramy (w sprzedawanych często paczkach łuskanych orzechów znajdują się kawałki łupin) i prażymy przez 2-3 minuty na patelni. Twardy ser (np. gouda) ścieramy na tarce na drobniutkie wiórki. Wszystkie składniki: pietruszkę, orzechy, wiórki serowe, oliwę umieszczamy w blenderze (najlepiej w małym pojemniku, jeśli macie wybór) i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest za mało płynna - dolewamy więcej oliwy. Jeśli pesto ma postać kilka dni, oliwa powinna tworzyć cienką warstewkę na wierzchu pesto (zabezpieczy to przed wysychaniem).

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepisy autorskie:)

    Chłodnik owocowy:
    -2 szklanki truskawek
    -1 szklanka mrożonych malin (lub mrożone truskawki, a świeże maliny)
    -1/2 szklanki śmietanki kremówki
    -1/3 szklanki cukru pudru
    -1 łyżeczka esencji waniliowej
    -1 łyżka mleczka kokosowego
    -świeże listki mięty
    -1 gałka lodów waniliowych
    -3 łyżki syropu brzoskwiniowego

    Owoce miksuję w blenderze na mus. Dodaję cukier, esencje, mleczko kokosowe, mięte i lody. Ponownie miksuję. Chłodzę w lodówce przez około 2h. Po tym czasie przelewam mus do miseczek. Z śmietanki i syropu robię "ślimaczki". Można dodatkowo przybrać świeżymi listkami mięty.
    Smacznego!

    Koktajl letni:
    -1 banan
    -1 brzoskwinia z puszki
    -3 łyżki syropu brzoskwiniowego
    -1/2 szklanki wody smakowej
    -1 gałka lodów

    wszystkie składniki umieszczam w blenderze miksuję. Wlewam do kubka ze słomką i palemką.
    Smacznego

    Pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  31. To ja dodam swój przepis na pesto :)

    Dzisiaj można zobaczyć je na blogu

    http://rozkoszsmaku.blox.pl/2010/07/Pesto-slonecznikowe.htmlPESTO SŁONECZNIKOWE


    Składniki:

    - 40 g listków bazylii
    - 1/3 szklanki ziaren słonecznika
    - 1/3 szklanki oliwy
    - 1/3 szklanki tartego sera typu parmezan
    - 3 ząbki czosnku
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu


    Wykonanie:

    Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Przełożyć do słoiczka, zalać oliwą (dzięki temu pesto nie będzie się psuło), przechowywać w lodówce. Używać do makaronów, grzanek.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja też staruję w konkursie, ja też!
    Ma być zdrowo - coś z rybką może być? To będzie pasta śledziowa.

    - 1 puszka filetów śledziowych w oleju ( śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego, witamin A i D oraz E, B6 i B12, a także żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu ),
    - 2 jajka ugotowane na twardo ( źródło białka, witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B),
    - 2 łyżeczki majonezu ( najlepiej domowej roboty ),
    - 2 łyżeczki musztardy ( wiadomo produkowana z gorczycy, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie),
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (źródło likopenu),
    - szczypiorek (zawiera dużo witaminy C, B2, karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo, przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt),
    - pieprz ( podobnie jak musztarda wspomaga proces trawienia ).

    Filety odsączyć z oleju. Razem z jajkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać majonez, musztardę i koncentrat oraz szczyptę pieprzu – połączyć razem.

    Na koniec posiekać drobno umyty szczypiorek i wymieszać z powstałą pastą. Serwować na kromeczkach razowego pieczywa ( żeby było zdrowiej oczywiście :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja proponuję klasyczną zupę krem z porów z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
    Składniki:

    * 2 pory łącznie z kawałkiem zielonym
    * 0.5-0.75 litra rosołu
    * 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
    * szczypta gałki muszkatołowej
    * 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego*
    * groszek ptysiowy

    Wykonanie:
    Pory kroimy na połowę i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w drobne talarki i wkładamy na rozgrzane masło. Chwilę podsmażamy i zalewamy 1 szklanką rosołu. Gotujemy do miękkości. Dolewamy kolejną szklankę rosołu, dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, szczyptę gałki i miksujemy na gładki krem. Uzupełniamy rosołem do konsystencji jaką chcemy, dlatego nie podaję dokładnej ilości rosołu. Gęstość zupy zależy też od wielkości użytych porów. Zupę krem z porów podaję z groszkiem ptysiowym, ale można także z małymi grzaneczkami. Nie doprawiam jej już solą ani pieprzem, ale jeżeli ktoś ma ochotę, to oczywiście można to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  34. Podam Ci przepis na chłodnik, który zawładnął moim serduchem w tamtym roczku, przepis autorski


    Chłodnik arbuzowo-truskawkowo-porzeczkowy

    składniki: garść truskawek, czarnych porzeczek oraz pół arbuza

    Myjemy,usuwamy szypułki,miksujemy w blenderze wszystkie składniki króciutko,możemy lekko dosłodzić do smaku np. cukrem trzcinowym:).Schładzamy. Podajemy z kluskami,bułką słodką ,sucharkami lub w postaci koktajlu wyjadanego łyżeczką-uwaga jest dosyć gęsty.

    Na zdrowie!:)

    OdpowiedzUsuń
  35. OOOO... to można dodawać przepisy splagiatowane z internetu???

    jak niby później phillips będzie mógł wykorzystać przepis jeśli okaże się on plagiatem??? chyba firma nie chce mieć problemów z prawami autorskimi....??

    Kilka przykładów:

    Przepis EWELOSY pochodzi ze strony o gotowaniu należacej do CYFRY +

    http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3385_zupa-krem-z-batatow.html

    hembrita i jej Zupa ze Shreka:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/bagienna_zupa_nigelli
    http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_shrek/
    http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/zupy/zobacz/artykul/zupa-krem-z-zielonego-groszku/
    http://ewejkawkuchni.blox.pl/2009/09/Zupa-bagienna.html

    OdpowiedzUsuń
  36. To ja tez sie dolacze ;-) I tez z przepisem juz wczesniej publikowanym u mnie na blogu:
    http://blogotowanie.blox.pl/2010/04/Kolorowe-roladki-z-indyka-dla-niejadkow.html

    Kolorowe roladki z indyka:

    Składniki:

    1 kg piersi z indyka

    1 żółta papryka

    1 czerwona papryka

    1 zielona papryka

    3 ząbki czosnku

    100 g masła

    bułka tarta do panierowania

    1-2 jajek

    olej do smażenia

    sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Pierś umyć i pokroić na filety o grubości około 1 cm. Filety rozbić jak na schabowe, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w lodówce na czas przygotowywania nadzienia.

    Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę. Następnie smażymy każdą paprykę na oddzielnej patelni. Do każdej dodajemy ząbek czosnku. Smażymy aż wyraźnie zmiękną. Miksujemy w blenderze. Tak powinny nam powstać trzy kolorowe masy do nadziewania naszych filetów. Każdą masę miksujemy dodatkowo jeszcze z 1/3 miękkiego masła. Solimy do smaku.

    Każdy filet smarujemy jedną z paprykowych past i zwijamy jak roladkę. Panierujemy maczając najpierw w bułce tartej, potem w jajku i jeszcze raz w bułce tartej.

    Smażymy z obu stron na głebokim tłuszczu. Podajemy gorące jako danie obiadowe, lub na zimno jako przekąskę. Można też pokroić każdy kotlet na mini roladki mięsne.

    OdpowiedzUsuń
  37. o! jaki fajny konkursik!!!
    ja właśnie dziś zaczynam przygodę z moim blogowaniem o gotowaniu...

    jako świeżo upieczona "Pani domu" zamierzam dzielić się moimi dokonaniami kulinarnymi i czerpać pomysły od innych użytkowników :)

    zaraz podzielę się z Wami jakimś przepisikiem z użyciem blendera...

    ... choć ja ostatnio (z racji przeprowadzenia się do nowego mieszkania) muszę do rozdrabniania używać widelca a do ubijania - ręcznej ubijaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. Asiejo droga :) a ja zaproponuję prostą zupę serową miłość moich dzieci od lat kilku :)
    Prosta, szybka :)
    W garnku zagotować wodę wraz z bulionetką Knorra drobiową zagotować. W osobnym garnku 3 serki topione Złoty ementaler zmiksować z niedużą ilością rozpuszczonej bulionetki. Przelać całość do zupy doprowadzić do wrzenia. Podając posypać startym żółtym serem.

    Była jeszcze u nas wersja ze zmiksowanymi ugotowanymi brokułami. Czyli zupa żółto-zielona.

    OdpowiedzUsuń
  42. To ja opiszę mój autorski przepis na puree brokułowe z kiełkami.

    Składniki:
    1 brokuł
    2 ząbki czosnku
    3 łyzki serka mascarpone
    sól
    świeżo mielony pierz
    duża garść mieszanki kiełków samodzielnie wyhodowanych ( z rzodkiewki, lucerny, kapusty czerwonej, lnu, sloncznika)

    Wykonanie:
    Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, układamy w parowarze razem z obranym czosnkiem i parujemy ok 25 min.
    Brokuła z czosnkiem i serkiem miksujemy blenderem, doprawiamy, łączymy z kiełkami, mieszamy.
    Takie piuree plus sztuka mięsa i to mój idealny i ulubiony obiad.

    OdpowiedzUsuń
  43. Dopiszę jeszcze przepis dla dzieci, który przed chwilą wymysliłam i wykonałam dla mojej rocznej córeczki :)

    Kisiel malinowo-porzeczkowo-marchewkowy

    Składniki:
    1 młoda marchewka
    garść malin
    garść czerwonej porzeczki
    woda
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie:
    Marchewkę gotujemy na parze 10 min, kroimy w plasterki, razem z malinami i oczyszczonymi porzeczkami miksujemy blenderem na mus.
    Ok szklankę wody zagotowujemy z cukrem.
    W musie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy go do wrzątku szybko ubijając trzepaczką, zagotowujemy.
    Przekładamy do salaterki.

    OdpowiedzUsuń
  44. Jakie pyszności dziewczyny! Przemytniczy deser rules - doskonale pobudki rozumiem :)

    Zupa z selera naciowego, zielonej papryki i pokrzyw.

    25 g masła
    1 łyżka oliwy
    1 średnia cebula
    1,5 strąka zielonej papryki
    0,5 dużej główki selera naciowego (łodygi i liście)
    pęczek liści młodych pokrzyw
    kilka liści zachować do przybrania
    1 ząbek czosnku
    1 l bulionu drobiowego
    sól, pieprz

    grzanki/chleb z masłem do podania

    W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną cebulę, posolić (żeby się zeszkliła, a nie zezłociła), smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Pokroić paprykę, dość drobno, dodać do garnka i smażyć kolejne 5 minut.
    Pokroić drobno seler, dodać do garnka i smażyć jeszcze 5 minut.
    Dodać pokrojony czosnek i wlać bulion, przykryć nieszczelnie garnek i gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, tylko do momentu aż seler zmięknie. Zestawić garnek z ognia, przestudzić, dodać liście pokrzyw (łodygi precz)i zmiksować oraz doprawić zupę.
    Przepis jest rozwinięciem tego, który już zamieściłam na blogu http://przyduzymstole.blogspot.com/2010/01/zupa-z-selera-naciowego-i-zielonej.html
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  45. droga/i Anonimie,
    zastanowił mnie Twój komentarz, przyznaję. postanowiłam więc zwrócic się z pytaniem w tej sprawie do Przedstawicielki Philipsa. w odpowiedzi zacytowała ona regulamin (dostępny w tej notce). i wierzę, że wszyscy biorący udział w konkursie zapoznali się z jego zasadami.

    "§4 Nagrody ptk.3 "Zwycięzca konkursu oświadcza, że jest autorem nadesłanej do Konkursu treści"
    §6 Postanowienia końcowe ptk. 4 Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją przez uczestnika regulaminu konkursu w całości. Uczestnik zobowiązuje się doprzestrzegania określonych w nim zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w konkursie.

    Uczestnicy biorąc udział w konkursie muszą zaakceptować regulamin zanim wezmą w nim udział."

    mam nadzieję, że wątpliwości wyjaśnione?

    OdpowiedzUsuń
  46. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  47. Tak sobie jeszcze myślałam, co bym zrobiła jakbym miała blender. Wymyśliłam coś takiego:

    POMIDOROWO - POMARAŃCZOWY RELISH


    Składniki:

    - 3 pomidory
    - 1/2 obranej pomarańczy
    - garść rodzynek
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - szczypta chilli
    - szczypta oregano
    - sól

    Wykonanie:

    Rodzynki namoczyć w wodzie na 15 min. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pociąć na cząstki, wrzucić do blendera, dodać cząstki pomarańczy, odciśnięte rodzynki, przyprawy i zmiksować w blenderze.
    Podawać do mięs, w szczególności będzie pasować do kurczaka i białych ryb.

    Ten "dziwny" dobór składników jest nieprzypadkowy. Robię podobny sos na ciepło do kurczaka po hindusku (również mojego autorstwa) i takie słodko-pikantno-kwaskowate połączenie jest rewelacyjne.
    Na pewno jest to smaczniejsze i zdrowsze niż niejeden gotowy sos czy keczup ze sklepu. I bardzo szybko można go zrobić (składniki nie są wyszukane, a ich połączenie zadziwia) - oczywiście jeśli ma się blender ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czyli wszystko jasne - to MUSI być przepis autorski...

    ja dorzucę mój który jeszcze w tym roku nie robiłam, ale czekam na ogródkowe jagody:)

    Malinowo - jagodowa chmurka
    javascript:void(0)
    300g malin
    100 ml wody
    100 g cukru pudru
    200 g jagód/borówek
    2 - 3 łyżki cukru
    szklanka śmietany kremówki

    Maliny umyć i zmiksować. Dodać wodę i cukier puder i dokładnie wymieszać. Wstawić do pojemnika do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie należy zmiksować do puszystości i ponownie mrozić 2 minimum godziny.
    Jagody posypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Śmietanę ubić na sztywno (gdy lubicie słodką - dodajcie cukru pudru).
    Do pucharków nakładać kolejno - łyżkę jagód wraz z sokiem, kulkę lub dwie sorbetu malinowego na środek a dla zwieńczenia dzieła należy to wszystko pokryć bitą śmietaną

    :)

    OdpowiedzUsuń
  49. kiedy można spodziewać się wyników??? :)

    OdpowiedzUsuń
  50. już za chwileczkę, już za momencik.. ;-) niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  51. to taka 2-dniowa chwileczka, widzę :-P hi hi hi

    OdpowiedzUsuń
  52. Anonimowy,

    nie bardzo rozumiem?
    wyniki zostały podane 14 lipca, czyli dokładnie tego dnia, gdy pisałam :-) wygrała Paula, notka pokonkursowa wyżej. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  53. oj, przepraszam, myślałem, że wyniki będą podane pod tym postem i ciągle odświeżałem tą stronę zamiast zajrzeć wyżej ;-)

    OdpowiedzUsuń