tag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post1472929706121886322..comments2023-12-01T11:47:16.739+01:00Comments on asieja ♥: konkurs! awokado i truskawki.asiejahttp://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-15085645149161191702010-07-16T11:37:21.371+02:002010-07-16T11:37:21.371+02:00oj, przepraszam, myślałem, że wyniki będą podane p...oj, przepraszam, myślałem, że wyniki będą podane pod tym postem i ciągle odświeżałem tą stronę zamiast zajrzeć wyżej ;-)Anonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-72859963009953792332010-07-16T09:33:58.187+02:002010-07-16T09:33:58.187+02:00Anonimowy,nie bardzo rozumiem?wyniki zostały podan...<b>Anonimowy</b>,<br><br>nie bardzo rozumiem?<br>wyniki zostały podane 14 lipca, czyli dokładnie tego dnia, gdy pisałam :-) wygrała Paula, notka pokonkursowa wyżej. pozdrawiam.asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-80239221042644235212010-07-16T09:25:46.655+02:002010-07-16T09:25:46.655+02:00to taka 2-dniowa chwileczka, widzę :-P hi hi hito taka 2-dniowa chwileczka, widzę :-P hi hi hiAnonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-2487440975444994742010-07-14T12:35:49.017+02:002010-07-14T12:35:49.017+02:00już za chwileczkę, już za momencik.. ;-) niebawem....już za chwileczkę, już za momencik.. ;-) niebawem.asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-28827553862718682202010-07-14T12:21:02.460+02:002010-07-14T12:21:02.460+02:00kiedy można spodziewać się wyników??? :)kiedy można spodziewać się wyników??? :)Anonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-86063305903697327732010-07-13T20:51:22.441+02:002010-07-13T20:51:22.441+02:00Czyli wszystko jasne - to MUSI być przepis autorsk...Czyli wszystko jasne - to MUSI być przepis autorski... <br><br>ja dorzucę mój który jeszcze w tym roku nie robiłam, ale czekam na ogródkowe jagody:)<br><br>Malinowo - jagodowa chmurka<br>javascript:void(0)<br>300g malin<br>100 ml wody<br>100 g cukru pudru<br>200 g jagód/borówek<br>2 - 3 łyżki cukru<br>szklanka śmietany kremówki<br><br>Maliny umyć i zmiksować. Dodać wodę i cukier puder i dokładnie wymieszać. Wstawić do pojemnika do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie należy zmiksować do puszystości i ponownie mrozić 2 minimum godziny.<br>Jagody posypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Śmietanę ubić na sztywno (gdy lubicie słodką - dodajcie cukru pudru).<br>Do pucharków nakładać kolejno - łyżkę jagód wraz z sokiem, kulkę lub dwie sorbetu malinowego na środek a dla zwieńczenia dzieła należy to wszystko pokryć bitą śmietaną<br><br>:)Magdahttp://moje-co-nieco.ge5.net/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-87417056648039372542010-07-13T20:49:37.376+02:002010-07-13T20:49:37.376+02:00Tak sobie jeszcze myślałam, co bym zrobiła jakbym ...Tak sobie jeszcze myślałam, co bym zrobiła jakbym miała blender. Wymyśliłam coś takiego:<br><br>POMIDOROWO - POMARAŃCZOWY RELISH<br><br><br>Składniki:<br><br>- 3 pomidory<br>- 1/2 obranej pomarańczy<br>- garść rodzynek<br>- 1/2 łyżeczki cynamonu<br>- szczypta chilli<br>- szczypta oregano<br>- sól<br><br>Wykonanie:<br><br>Rodzynki namoczyć w wodzie na 15 min. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pociąć na cząstki, wrzucić do blendera, dodać cząstki pomarańczy, odciśnięte rodzynki, przyprawy i zmiksować w blenderze. <br>Podawać do mięs, w szczególności będzie pasować do kurczaka i białych ryb.<br><br>Ten "dziwny" dobór składników jest nieprzypadkowy. Robię podobny sos na ciepło do kurczaka po hindusku (również mojego autorstwa) i takie słodko-pikantno-kwaskowate połączenie jest rewelacyjne. <br>Na pewno jest to smaczniejsze i zdrowsze niż niejeden gotowy sos czy keczup ze sklepu. I bardzo szybko można go zrobić (składniki nie są wyszukane, a ich połączenie zadziwia) - oczywiście jeśli ma się blender ;)bee-3http://rozkoszsmaku.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-24016212912017272132010-07-13T18:19:20.836+02:002010-07-13T18:19:20.836+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ten komentarz został usunięty przez autora.ankahttps://www.blogger.com/profile/03633311111749356981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-1403526041135835372010-07-13T17:24:47.131+02:002010-07-13T17:24:47.131+02:00droga/i Anonimie,zastanowił mnie Twój komentarz, p...droga/i Anonimie,<br>zastanowił mnie Twój komentarz, przyznaję. postanowiłam więc zwrócic się z pytaniem w tej sprawie do Przedstawicielki Philipsa. w odpowiedzi zacytowała ona regulamin (dostępny w tej notce). i wierzę, że wszyscy biorący udział w konkursie zapoznali się z jego zasadami.<br><br>"§4 Nagrody ptk.3 "Zwycięzca konkursu oświadcza, że jest autorem nadesłanej do Konkursu treści"<br>§6 Postanowienia końcowe ptk. 4 Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją przez uczestnika regulaminu konkursu w całości. Uczestnik zobowiązuje się doprzestrzegania określonych w nim zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w konkursie.<br> <br>Uczestnicy biorąc udział w konkursie muszą zaakceptować regulamin zanim wezmą w nim udział."<br><br>mam nadzieję, że wątpliwości wyjaśnione?asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-32644352971514060482010-07-13T16:08:25.723+02:002010-07-13T16:08:25.723+02:00Jakie pyszności dziewczyny! Przemytniczy deser rul...Jakie pyszności dziewczyny! Przemytniczy deser rules - doskonale pobudki rozumiem :)<br><br>Zupa z selera naciowego, zielonej papryki i pokrzyw.<br><br>25 g masła<br>1 łyżka oliwy<br>1 średnia cebula<br>1,5 strąka zielonej papryki<br>0,5 dużej główki selera naciowego (łodygi i liście)<br>pęczek liści młodych pokrzyw<br>kilka liści zachować do przybrania<br>1 ząbek czosnku<br>1 l bulionu drobiowego<br>sól, pieprz<br><br>grzanki/chleb z masłem do podania<br><br>W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną cebulę, posolić (żeby się zeszkliła, a nie zezłociła), smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.<br>Pokroić paprykę, dość drobno, dodać do garnka i smażyć kolejne 5 minut.<br>Pokroić drobno seler, dodać do garnka i smażyć jeszcze 5 minut.<br>Dodać pokrojony czosnek i wlać bulion, przykryć nieszczelnie garnek i gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, tylko do momentu aż seler zmięknie. Zestawić garnek z ognia, przestudzić, dodać liście pokrzyw (łodygi precz)i zmiksować oraz doprawić zupę.<br>Przepis jest rozwinięciem tego, który już zamieściłam na blogu http://przyduzymstole.blogspot.com/2010/01/zupa-z-selera-naciowego-i-zielonej.html<br>Buziaki :)Olaszhttps://www.blogger.com/profile/04025353315398428134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-54014275550726421332010-07-13T15:53:02.850+02:002010-07-13T15:53:02.850+02:00Dopiszę jeszcze przepis dla dzieci, który przed ch...Dopiszę jeszcze przepis dla dzieci, który przed chwilą wymysliłam i wykonałam dla mojej rocznej córeczki :)<br><br>Kisiel malinowo-porzeczkowo-marchewkowy<br><br>Składniki:<br>1 młoda marchewka<br>garść malin<br>garść czerwonej porzeczki<br>woda<br>1 łyżka cukru<br>1 łyżka mąki ziemniaczanej<br><br>Wykonanie:<br>Marchewkę gotujemy na parze 10 min, kroimy w plasterki, razem z malinami i oczyszczonymi porzeczkami miksujemy blenderem na mus.<br>Ok szklankę wody zagotowujemy z cukrem.<br>W musie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy go do wrzątku szybko ubijając trzepaczką, zagotowujemy.<br>Przekładamy do salaterki.dorota20whttps://www.blogger.com/profile/01772255295578370449noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-70280146588572584592010-07-13T15:48:48.722+02:002010-07-13T15:48:48.722+02:00To ja opiszę mój autorski przepis na puree brokuło...To ja opiszę mój autorski przepis na puree brokułowe z kiełkami.<br><br>Składniki:<br>1 brokuł<br>2 ząbki czosnku<br>3 łyzki serka mascarpone<br>sól<br>świeżo mielony pierz<br>duża garść mieszanki kiełków samodzielnie wyhodowanych ( z rzodkiewki, lucerny, kapusty czerwonej, lnu, sloncznika)<br><br>Wykonanie:<br>Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, układamy w parowarze razem z obranym czosnkiem i parujemy ok 25 min.<br>Brokuła z czosnkiem i serkiem miksujemy blenderem, doprawiamy, łączymy z kiełkami, mieszamy. <br>Takie piuree plus sztuka mięsa i to mój idealny i ulubiony obiad.dorota20whttps://www.blogger.com/profile/01772255295578370449noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-68570813124761604632010-07-13T15:15:17.993+02:002010-07-13T15:15:17.993+02:00Asiejo droga :) a ja zaproponuję prostą zupę serow...Asiejo droga :) a ja zaproponuję prostą zupę serową miłość moich dzieci od lat kilku :)<br>Prosta, szybka :)<br>W garnku zagotować wodę wraz z bulionetką Knorra drobiową zagotować. W osobnym garnku 3 serki topione Złoty ementaler zmiksować z niedużą ilością rozpuszczonej bulionetki. Przelać całość do zupy doprowadzić do wrzenia. Podając posypać startym żółtym serem. <br><br>Była jeszcze u nas wersja ze zmiksowanymi ugotowanymi brokułami. Czyli zupa żółto-zielona.ulcikhttps://www.blogger.com/profile/14993144003024826654noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-82793941738698300902010-07-13T14:48:00.115+02:002010-07-13T14:48:00.115+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ten komentarz został usunięty przez autora.ankahttps://www.blogger.com/profile/03633311111749356981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-64170892879849292010-07-13T14:38:38.791+02:002010-07-13T14:38:38.791+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ten komentarz został usunięty przez autora.ankahttps://www.blogger.com/profile/03633311111749356981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-31014035824052774302010-07-13T13:28:08.177+02:002010-07-13T13:28:08.177+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ten komentarz został usunięty przez autora.ankahttps://www.blogger.com/profile/03633311111749356981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-47611957236658258362010-07-13T12:43:51.146+02:002010-07-13T12:43:51.146+02:00o! jaki fajny konkursik!!!ja właśnie dziś zaczynam...o! jaki fajny konkursik!!!<br>ja właśnie dziś zaczynam przygodę z moim blogowaniem o gotowaniu...<br><br>jako świeżo upieczona "Pani domu" zamierzam dzielić się moimi dokonaniami kulinarnymi i czerpać pomysły od innych użytkowników :)<br><br>zaraz podzielę się z Wami jakimś przepisikiem z użyciem blendera...<br><br>... choć ja ostatnio (z racji przeprowadzenia się do nowego mieszkania) muszę do rozdrabniania używać widelca a do ubijania - ręcznej ubijaczki ;)ankahttps://www.blogger.com/profile/03633311111749356981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-40534614030198031422010-07-13T12:35:14.246+02:002010-07-13T12:35:14.246+02:00To ja tez sie dolacze ;-) I tez z przepisem juz wc...To ja tez sie dolacze ;-) I tez z przepisem juz wczesniej publikowanym u mnie na blogu:<br>http://blogotowanie.blox.pl/2010/04/Kolorowe-roladki-z-indyka-dla-niejadkow.html<br><br>Kolorowe roladki z indyka:<br><br>Składniki:<br><br>1 kg piersi z indyka<br><br>1 żółta papryka<br><br>1 czerwona papryka<br><br>1 zielona papryka<br><br>3 ząbki czosnku<br><br>100 g masła<br><br>bułka tarta do panierowania<br><br>1-2 jajek<br><br>olej do smażenia<br><br>sól, pieprz do smaku<br><br>Sposób przygotowania:<br><br>Pierś umyć i pokroić na filety o grubości około 1 cm. Filety rozbić jak na schabowe, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w lodówce na czas przygotowywania nadzienia. <br><br>Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę. Następnie smażymy każdą paprykę na oddzielnej patelni. Do każdej dodajemy ząbek czosnku. Smażymy aż wyraźnie zmiękną. Miksujemy w blenderze. Tak powinny nam powstać trzy kolorowe masy do nadziewania naszych filetów. Każdą masę miksujemy dodatkowo jeszcze z 1/3 miękkiego masła. Solimy do smaku. <br><br>Każdy filet smarujemy jedną z paprykowych past i zwijamy jak roladkę. Panierujemy maczając najpierw w bułce tartej, potem w jajku i jeszcze raz w bułce tartej.<br><br>Smażymy z obu stron na głebokim tłuszczu. Podajemy gorące jako danie obiadowe, lub na zimno jako przekąskę. Można też pokroić każdy kotlet na mini roladki mięsne.gosiuwk,ahttp://www.blogotowanie.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-68060710345635620132010-07-13T12:16:03.924+02:002010-07-13T12:16:03.924+02:00OOOO... to można dodawać przepisy splagiatowane z ...OOOO... to można dodawać przepisy splagiatowane z internetu???<br><br>jak niby później phillips będzie mógł wykorzystać przepis jeśli okaże się on plagiatem??? chyba firma nie chce mieć problemów z prawami autorskimi....??<br><br>Kilka przykładów:<br><br>Przepis EWELOSY pochodzi ze strony o gotowaniu należacej do CYFRY +<br><br>http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3385_zupa-krem-z-batatow.html<br><br>hembrita i jej Zupa ze Shreka:<br>http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/bagienna_zupa_nigelli<br>http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_shrek/<br>http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/zupy/zobacz/artykul/zupa-krem-z-zielonego-groszku/<br>http://ewejkawkuchni.blox.pl/2009/09/Zupa-bagienna.htmlAnonimowynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-44969938760460421122010-07-13T10:29:46.613+02:002010-07-13T10:29:46.613+02:00Podam Ci przepis na chłodnik, który zawładnął moim...Podam Ci przepis na chłodnik, który zawładnął moim serduchem w tamtym roczku, przepis autorski<br><br><br>Chłodnik arbuzowo-truskawkowo-porzeczkowy<br><br>składniki: garść truskawek, czarnych porzeczek oraz pół arbuza<br><br>Myjemy,usuwamy szypułki,miksujemy w blenderze wszystkie składniki króciutko,możemy lekko dosłodzić do smaku np. cukrem trzcinowym:).Schładzamy. Podajemy z kluskami,bułką słodką ,sucharkami lub w postaci koktajlu wyjadanego łyżeczką-uwaga jest dosyć gęsty.<br><br>Na zdrowie!:)Olciakyhttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-44536867675394747252010-07-13T08:55:02.038+02:002010-07-13T08:55:02.038+02:00Ja proponuję klasyczną zupę krem z porów z dodatki...Ja proponuję klasyczną zupę krem z porów z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.<br>Składniki:<br><br> * 2 pory łącznie z kawałkiem zielonym<br> * 0.5-0.75 litra rosołu<br> * 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek<br> * szczypta gałki muszkatołowej<br> * 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego*<br> * groszek ptysiowy<br><br>Wykonanie:<br>Pory kroimy na połowę i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w drobne talarki i wkładamy na rozgrzane masło. Chwilę podsmażamy i zalewamy 1 szklanką rosołu. Gotujemy do miękkości. Dolewamy kolejną szklankę rosołu, dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, szczyptę gałki i miksujemy na gładki krem. Uzupełniamy rosołem do konsystencji jaką chcemy, dlatego nie podaję dokładnej ilości rosołu. Gęstość zupy zależy też od wielkości użytych porów. Zupę krem z porów podaję z groszkiem ptysiowym, ale można także z małymi grzaneczkami. Nie doprawiam jej już solą ani pieprzem, ale jeżeli ktoś ma ochotę, to oczywiście można to zrobić.Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-78741586414363088552010-07-12T23:02:35.660+02:002010-07-12T23:02:35.660+02:00Ja też staruję w konkursie, ja też! Ma być zdrowo ...Ja też staruję w konkursie, ja też! <br>Ma być zdrowo - coś z rybką może być? To będzie pasta śledziowa.<br><br>- 1 puszka filetów śledziowych w oleju ( śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego, witamin A i D oraz E, B6 i B12, a także żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu ),<br>- 2 jajka ugotowane na twardo ( źródło białka, witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B),<br>- 2 łyżeczki majonezu ( najlepiej domowej roboty ),<br>- 2 łyżeczki musztardy ( wiadomo produkowana z gorczycy, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie),<br>- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (źródło likopenu),<br>- szczypiorek (zawiera dużo witaminy C, B2, karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo, przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt),<br>- pieprz ( podobnie jak musztarda wspomaga proces trawienia ).<br><br>Filety odsączyć z oleju. Razem z jajkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać majonez, musztardę i koncentrat oraz szczyptę pieprzu – połączyć razem. <br><br>Na koniec posiekać drobno umyty szczypiorek i wymieszać z powstałą pastą. Serwować na kromeczkach razowego pieczywa ( żeby było zdrowiej oczywiście :) :) :)misbasiahttp://misbasia.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-58639621353900031192010-07-12T21:13:54.669+02:002010-07-12T21:13:54.669+02:00To ja dodam swój przepis na pesto :) Dzisiaj można...To ja dodam swój przepis na pesto :) <br><br>Dzisiaj można zobaczyć je na blogu <br><br><a rel="nofollow">http://rozkoszsmaku.blox.pl/2010/07/Pesto-slonecznikowe.htmlPESTO SŁONECZNIKOWE</a><br><br><br>Składniki:<br><br>- 40 g listków bazylii<br>- 1/3 szklanki ziaren słonecznika<br>- 1/3 szklanki oliwy<br>- 1/3 szklanki tartego sera typu parmezan<br>- 3 ząbki czosnku<br>- szczypta soli<br>- szczypta pieprzu<br><br> <br>Wykonanie:<br><br>Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Przełożyć do słoiczka, zalać oliwą (dzięki temu pesto nie będzie się psuło), przechowywać w lodówce. Używać do makaronów, grzanek.bee-3http://rozkoszsmaku.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-4179121042347740672010-07-12T21:12:30.801+02:002010-07-12T21:12:30.801+02:00Przepisy autorskie:)Chłodnik owocowy:-2 szklanki t...Przepisy autorskie:)<br><br><b>Chłodnik owocowy:</b><br>-2 szklanki truskawek<br>-1 szklanka mrożonych malin (lub mrożone truskawki, a świeże maliny)<br>-1/2 szklanki śmietanki kremówki<br>-1/3 szklanki cukru pudru<br>-1 łyżeczka esencji waniliowej<br>-1 łyżka mleczka kokosowego<br>-świeże listki mięty<br>-1 gałka lodów waniliowych <br>-3 łyżki syropu brzoskwiniowego <br><br>Owoce miksuję w blenderze na mus. Dodaję cukier, esencje, mleczko kokosowe, mięte i lody. Ponownie miksuję. Chłodzę w lodówce przez około 2h. Po tym czasie przelewam mus do miseczek. Z śmietanki i syropu robię "ślimaczki". Można dodatkowo przybrać świeżymi listkami mięty.<br>Smacznego!<br><br><b>Koktajl letni:</b><br>-1 banan<br>-1 brzoskwinia z puszki<br>-3 łyżki syropu brzoskwiniowego <br>-1/2 szklanki wody smakowej<br>-1 gałka lodów<br><br>wszystkie składniki umieszczam w blenderze miksuję. Wlewam do kubka ze słomką i palemką. <br>Smacznego<br><br>Pozdrawiam,BeataBeatahttps://www.blogger.com/profile/10186900369436612199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-950556281867094603.post-71907354856072364392010-07-12T17:23:14.533+02:002010-07-12T17:23:14.533+02:00to może jeszcze my zaproponujemy coś prostego i ad...to może jeszcze my zaproponujemy coś prostego i adaptowanego do polskich warunków. idealny dodatek do makaronów, mięs i ... nie da się go zrobic bez blendera.<br>Pesto pietruszkowe:<br>Czas przygotowania: ok. 10 minut<br><br>Składniki:<br>1 1/2 szklanki liści świeżej pietruszki (z jednego pęczka)<br>1/2 szklanki orzechów włoskich<br>3 łyżki sera gouda startego na drobne wiórki<br>6-8 łyżek oliwy z oliwek<br>sól<br>pieprz<br><br>Pęczek natki pietruszki myjemy, obrywamy same listki z drobnymi gałązkami (zostawiamy te grubsze). Orzechy włoskie przebieramy (w sprzedawanych często paczkach łuskanych orzechów znajdują się kawałki łupin) i prażymy przez 2-3 minuty na patelni. Twardy ser (np. gouda) ścieramy na tarce na drobniutkie wiórki. Wszystkie składniki: pietruszkę, orzechy, wiórki serowe, oliwę umieszczamy w blenderze (najlepiej w małym pojemniku, jeśli macie wybór) i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest za mało płynna - dolewamy więcej oliwy. Jeśli pesto ma postać kilka dni, oliwa powinna tworzyć cienką warstewkę na wierzchu pesto (zabezpieczy to przed wysychaniem).m+ahttps://www.blogger.com/profile/03161906525030250407noreply@blogger.com