bardzo często znajduję w mojej skrzynce pytanie o to, gdzie zjeść w Trójmieście, gdzie wybrać się na rybę, na kawę, na obiad, na lody. a już jutro rusza wiosenna edycja festiwalu najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK i nie mogłabym nie polecić Wam wzięcia w nim udziału! za 49zł zjecie przystawkę, danie główne i deser w jednej z kilkudziesięciu restauracji w całej Polsce.
na pierwszy ogień kuchnia grecka i gdyńska Taverna Zante, którą miałam przyjemność odwiedzić wczoraj na kolacji ambasadorskiej. Zante poznałam przy okazji poprzedniej edycji festiwalu i do dziś wspominam pyszny sernik chałwowy i przyjemny klimat tego miejsca. i tym razem grecka podróż widelcem po talerzu okazała się pysznym doświadczeniem. kolorowe przystawki, z oliwkami i halloumi na czele, ryba w sezamie lub klopsiki kofta, przesłodka baklava.. jeśli nie mieliście jeszcze okazji poznać kuchni greckiej - to idealny moment na jej spróbowanie. a jeśli już ją znacie i lubicie - tym bardziej nie będziecie zawiedzeni.
menu 1
BANKÉTA ME ÉLIES grzanka z tapenadą z greckich oliwek Kalamata / pikantny chips z salami
KOFTA SHAKSHUKA domowe klopsiki kofta z baraniną zapiekane w lekko pikantnym sosie shakshuka z pomidorami i papryką / grillowany ser halloumi / świeża kolendra / pita
BAKLAVA tradycyjny grecki deser - ciasto filo przekładane orzechami z miodem
menu 2
KOLOKYTHI ME MÉNTA placki z cukinii z nutą chili / grecki dipem z sera feta, mięty i jogurtu
PSARI ME SOUSAMI filet z pstrąga pieczony w sezamie / soczewica z żółtą papryką / świeża salsa z ogórka, limonki i mięty
BAKLAVA tradycyjny grecki deser - ciasto filo przekładane orzechami z miodem
listę wszystkich restauracji biorących udział w festiwalu oraz możliwość rezerwacji znajdziecie na stronie Restaurant Week, do zobaczenia przy stole!
na pierwszy ogień kuchnia grecka i gdyńska Taverna Zante, którą miałam przyjemność odwiedzić wczoraj na kolacji ambasadorskiej. Zante poznałam przy okazji poprzedniej edycji festiwalu i do dziś wspominam pyszny sernik chałwowy i przyjemny klimat tego miejsca. i tym razem grecka podróż widelcem po talerzu okazała się pysznym doświadczeniem. kolorowe przystawki, z oliwkami i halloumi na czele, ryba w sezamie lub klopsiki kofta, przesłodka baklava.. jeśli nie mieliście jeszcze okazji poznać kuchni greckiej - to idealny moment na jej spróbowanie. a jeśli już ją znacie i lubicie - tym bardziej nie będziecie zawiedzeni.
menu 1
BANKÉTA ME ÉLIES grzanka z tapenadą z greckich oliwek Kalamata / pikantny chips z salami
KOFTA SHAKSHUKA domowe klopsiki kofta z baraniną zapiekane w lekko pikantnym sosie shakshuka z pomidorami i papryką / grillowany ser halloumi / świeża kolendra / pita
BAKLAVA tradycyjny grecki deser - ciasto filo przekładane orzechami z miodem
menu 2
KOLOKYTHI ME MÉNTA placki z cukinii z nutą chili / grecki dipem z sera feta, mięty i jogurtu
PSARI ME SOUSAMI filet z pstrąga pieczony w sezamie / soczewica z żółtą papryką / świeża salsa z ogórka, limonki i mięty
BAKLAVA tradycyjny grecki deser - ciasto filo przekładane orzechami z miodem
Taverna Zante
Gdynia, ul. Władysława IV 49a
listę wszystkich restauracji biorących udział w festiwalu oraz możliwość rezerwacji znajdziecie na stronie Restaurant Week, do zobaczenia przy stole!